Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubomir Ivanović : Fragmenti zaustavljenog vremena

U četvrtak, 19. marta u 19 časova u Spomen zbirci Pavle Beljanski, biće otvorena izložba iz projekta MSUB "Muzej u pokretu", pod nazivom "Ljubomir Ivanović -Fragmenti zaustavljenog vremena ". Crteži i grafike sa ove izložbe mogu se pogledati do 12. aprila.

 


Izložba će predstaviti opus Ljube Ivanovića, autentične stvarlačke ličnosti prve polovine 20. veka, koji suvereno vlada sredstvima crtačkog i grafičkog izraza, i umnogome doprinosi tome da se crtež kod nas razvije, usavrši i osamostali kao ravnopravan sa drugim umetničkim medijima. Istovremeno, Ivanović je i inicijator razvoja i unapredjenja grafičke prakse kod nas.


Delo Ljube Ivanovića je obimno i raznovrsno, ono je prisno vezano za svoje doba, ali predstavlja jedno posebno poglavlje relevantno za srpsku umetnost.  


Ljubomir Ivanović (1882-1945) pohadja Srpsku crtačku i slikarsku školu u Beogradu od 1899. do 1905.(prof. Kiril Kutlik, Beta i Rista Vukanović), zatim studira u Minhenu (1905-1909) u privatnoj školi Antona Azbea i na Akademiji. Ivanovićevi radovi uglavnom nastaju za vreme njegovih putovanja po našim krajevima, zatim prilikom dva boravka u Parizu 1920. i 1930. godine, posle čega izdaje mapu drvoreza «Stari Pariz», a kasnije i mapu grafika «Iz naših krajeva». Ivanović je bio član umetničkog udruženja «Lada», i jedan od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu (1919). Bio je profesor na Umetničkoj školi i potom na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1922. je bio dopisni član SANU, a 1933. je odlikovan ordenom Viteza «Legije časti» Republike Francuske. 


Ivanovićeva opredeljenost ka predstavama predela, otvara mogućnost interpretacije prirode kao ključnog znaka njegovog rada. Pristupajući na ovaj način Ivanovićevom stvaralaštvu, dolazi se do stanovišta da priroda i umetnik imaju pretpostavljen jedinstveni identitet, da Ivanović izjednačava svoju misiju s dokumentovanjem prirode. U radovima s predstavama starih gradjevina u predelu, Ivanović sugeriše jednu intenciju izvan samog motiva pejzaža,on implicira protok vremena, kulture i istorije, stvara kompozicije koje evociraju nešto više nego što je samo njihova realistička istinitost. Time takodje naglašava odsustvo čoveka, efemernu egzistenciju živih bića. 

 


Projekat «Muzej u pokretu» čini deset monografskih i tematskih izložbi sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i namenjen je izlaganju u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu, tokom 2008. i 2009. godine, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću.


Ovim projektom MSU održava kontinuitet u reprezentovanju dela iz svojih zbirki, intenzivira saradnju sa relevantnim institucijama i upoznaje širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.


Portfolio Muzej savremene umetnosti u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 12.03.2009.