Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

LJubinka Buba Đurđević: Flora i fauna

Samostalna izložba dekorativne keramike "Flora i fauna“ primenjene umetnice LJubinke Bube Đurđević, **biće predstavljena u petak 18. marta 2022. godine u 19 časova u Rančićevoj kući, znamenitom varoškom domu i galeriji Centra za kulturu Grocka.





Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.



Izložba keramike pod nazivom ,,FLORA I FAUNA“ primenjene umetnice LJubinke Bube Đurđević u galerijskom prostoru Rančićeve kuće broji više od trideset pretežno ručno izrađenih i oslikanih dekorativnih tanjira.



LJubinka Buba Đurđević nas uvodi u svet prirode kroz motive biljnog i životinjskog sveta poigravajući se kombinacijama raznolikih vrsta materijala i tehničkih postupaka. Neopterećeno uživajući u zanatsko-umetničkim procesima i neočekivanim stvaralačkim ishodima, autorka ručno oblikuje tanjire slažući ploče različitih boja i vrsta glina u nepravilne oblike. Nastale forme nadalje ukrašava često sukobljavajući rebraste reljefe i glatke površine, koje nakon sušenja i pečenja oslikava. Komade koji su popucali tokom procesa izrade umetnica ne odbacuje, već primenjuje znanja i veštine konzervacije i restauracije, preoblikujući ih u nova i neponovljiva ostvarenja.



-  Veliki je izazov lepota slikanja i oblikovanja dekorativnih keramičkih tanjira. To je komplikovan tehnički i tehnološki proces, kreativni proces je uzbudljiv i beskrajno stvaralački. Uvek radim nove kreacije i nikada nije moguće popraviti i ponoviti isti tanjir... Kao profesionalni restaurator koristim i tehniku lažne restauracije kao što su spajanje različitih komada, različitih glina i namernih pucanja. Stare restauracije, pre upotrebe

modernih lepkova, koristile su žicu za spajanje fragmenata... I ja sam u tome pronašla lepotu, primenjujući raznovrsne postupke u svojim kreacijama, navodi umetnica.



Mr LJubinka Buba Đurđević (1947) rođena je u Beogradu. Diplomirala je 1972. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek keramika. Magistrirala je na restauraciji porcelana. Član je ULUPUDS-a. Radila je dve decenije u Narodnom muzeju u Beogradu kao restaurator neolitske keramike, srednjovekovnog stakla, porcelana, kao i na izradi muzejskih replika. Godine 1995. odlazi u SAD, da bi se u Los Anđelesu bavila restauratorskim poslovima antikviteta. U svojoj umetničkoj karijeri priredila je više samostalnih i učestvovala na brojnim grupnim izložbama. Učesnica je slikarskih likovnih kolonija i simpozijuma Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu. Dobitnica je više nagrada od kojih se izdvajaju: diploma Majskog salona, otkupne nagrade 22. Oktobarskog salona i Muzeja primenjenih umetnosti, kao i nagrada 15. festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“. Živi i stvara u Grockoj.



Rančićeva kuća u Grockoj u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, takođe je i spomenik kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom Beograda i Srbije s početka 19. veka. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva beleži više od dva veka trajanja i četiri decenije kulturne namene, a svakom posetiocu daruje nezaboravnu atmosferu svog vanvremenskog sklada i spokoja. Kuća raspolaže specifičnim galerijskim prostorom opremljenim vitrinama, idealnim za postavke primenjene umetnosti,ali i prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.



Izložba je otvorena do 29. marta 2022. godine.


 


Datum objavljivanja: 15.03.2022.