Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubinka Adamović Aksentijevič: New Ege

Izložba "New Ege" mlade umetnice Ljubinke Adamović Aksentijević može se pogledati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) do 19. oktobra.


 


"Žena bez ženstvenosti, preplašena, agresivna i razgolićena do bola, servirana sa 'onim ili ovim prilogom', nudi se javno i predstavlja se kao uspešna, sposobna, ostvarena. Stoga, platna umetnice kritika su današnjice kroz svakodnevni ulični narativ, iskazan reskim, žustrim, urbanim ekspresionizmom. Raščupane pank princeze, izgužvane balerine, plesačice iz burleske, dugokose, izblajhane devojke iz Bloka, starlete rijalitija, sve one individue izgubljene u vremenu i prostoru, suočene sa reprezentacijom u sadašnjem momentu, pokazuju zube poput uhvaćene zveri. Sve one persone, koje neprestano poziraju pre svega sebi kroz selfije, zabacujući kosu, ističući senzualnost naduvanih usana, obnaženih, predimenzioniranih grudi i plastičnih, zašiljenih noktiju kao iz Apokalipse, nude se i dele drugima 'na izvolte', bez pardona, kao dobar dan. Svesne svoje izloženosti i rastočenosti identiteta u post medijskoj kulturi pokušavaju da budu važne, sigurne, uspešne... Ljubinka Adamović Aksentijević pripada vremenu koje je naslikala i nema nameru da stvarnost ulepšava ili da se opravdava. Naprotiv, svu njenu tragičnost, nasilje, prljavštinu, zablude, laž, farsu, ona kritički izvrće napolje, podvlačeći da bi sve ovo moglo da se nađe i da se nalazi na zidu, mostu ili u haustoru", objašnjavaju u katalogu izložbe Marina Lukić Cvetić i dr Lidija Cvetić


Ljubinka Adamović Aksentijević je grafički dizajner. Diplomirala je na Univerzitetu u Prištini, Fakultet umetnosti (Zvečan), odsek – likovni, smer- grafički dizajn. Radi kao profesor-nastavnik u umetničkoj školi u Kraljevu i u Gimnaziji u Lipljanu. Do sada je izlagala na više grupnih izložbi, a imala je i dve samostalne izložbe u Kraljevu i Ćupriji. Član je Udruženja „Vladislav Maržik“ kao i Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Kraljeva.


Radno vreme Galerije: radnim danima od 10 do 16 časova


 


 



Datum objavljivanja: 07.10.2016.