Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubici Cuci Sokić s ljubavlju

Ljubiteljima umetnosti i poštovaocima slikarstva Ljubice Cuce Sokić (1914-2009), od 22 maja do 3 juna 2014. godine, u galeriji 73 na Banovom brdu, biće predstavljeno oko 40 radova koje je umetnica stvarala u periodu od 1935. do 2008.


 


Kuriozitet izložbe predstavlja podatak da ovi radovi do sada nisu izlagani. Na izložbi će biti predstavljena pretežno ulja na platnu, pasteli, akvarel, crtež i grafika.



Prva dama našeg slikarstva XX veka, Ljubica Cuca Sokić, bila je veliki majstor svog zanata koja je živela i stvarala u veku moderne. Slike joj odišu toplinom i smirenošću i na njima možemo spoznati odlučnost da se sa što manje kaže što više. Govorila je često da je njen život-slikarstvo. Slikala je iz ličnog zadovoljstva, stanja koja je izvlačila iz motiva: pejsaže, mrtvu prirodu ili figure koje je približavala svom svetu, dok su tri grada "glavne ličnosti" njenih slika: Beograd, Pariz i Sremski Karlovci.



Uvek je tražila sklad i želela je da zadovolji potrebu da sve bude na svom mestu. To je postizala finom obojenošću i valerom. Boje koje je najčešće koristila na platnima bile su oker, maslinasto zelene, siva.



Nije bila čist apstraktni slikar, ni čist figurativac. Izuzetnom energijom oko 1960. krenula je iz realizma ka apstrakciji (koju je nazivala "čistiliste"). Posle skoro decenije, izašla je na svoj likovni put. Tada se vratila figuraciji, ali izmenjenim postupkom. Imala je izražen osećaj za kolorit, suvereno je vladala svetlošću i senkom, posedovala je izraženu sklonost ka intimizmu. Crtež joj je uvek siguran, a slikala je u finim nanosima. U njenom slikarstvu uočljiva je sinteza duhovne sređenosti i naglašenosti likovnih elemenata. Zbog toga su njene slike tople i prijatne. Na njima se ocrtava lirsko samopouzdanje.



U godini kada se navšava 100-godišnjica njenog rođenja, ova izložba je sjajan način da se još jednom podsetimo imena i dela Ljubice Cuce Sokić i da joj i ovom prilikom odamo počast.



Otvaranje izložbe: 22 maj u 19 h.


Autor izložbe: Tijana Stojiljković, istoričar umetnosti


Ljubica Cuca Sokić (1914-2009)



Rođena je u izbeglištvu u jeku rata. Umetničku školu sa akademskim tečajem završila u Beogradu 1936. godine. Profesori su joj bili pre svega Zora Petrović, a zatim Beta Vukanović, Luba Ivanović, Vasa Pomorišac i Ivan Radović.



Studijski boravi u Parizu od 1936. do 1939. Prvi put je izlagala 1937. u Parizu, a 1939. u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Bila je jedan od osnivača grupe "Desetorica". Od 1948 -1972. radi kao profesor Akademije za likovne  umetnosti . Član SANU bila je od 1978.



Pored slikarstva bavila se i ilustracijom knjiga. Nosilac je najviših priznanja u umetnosti. Dobitnik je više nagrada na najznačajnijim sprskim i jugoslovenskim izložbama. Veliki deo svog slikarskog opusa ostavila je svom narodu koga je beskrajno volela.


 



Datum objavljivanja: 21.05.2014.