Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljubica Radović: Fažana

U toku je virtuelna izložba Ljubice Radović, “Fažana”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/


 


Izložbu čine akvareli iz ciklusa nazvanog po istarskom gradu u kome se Ljubica Radović zatekla ove godine usred izbijanja globalne krize izazvane pandemijom korona virusa. Ikonografski repertoar predstvljaju projekcije tipičnih arhitektonskih celina i fragmenata prirode koji rafiniranom likovnom formom sublimuju esenciju duha ovog primorskog mesta - lepezaste školjke, skupine šišarki, čamci na obali, Pjaca Grande… Više od impresija i zabeleški lokalnog ambijenta, može se reći da su ovi akvareli oda životu, harmoniji njegovih činilaca, kao i tihom i spokojnom trajanju koje odoleva savremenom egzistencijalnom tremoru.


Virtuelnu izložbu prate film Novice Babovića “Rajski razgovori Ljubice Radović”, foto-album iz ateljea umetnice i kritički prikazi Milene Marjanović, Nebojše Zdravkovića i Miroslava Sapundžića.


Ljubica Radović (1950. Beograd) diplomirala je 1976. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstva. Od 1977. godine kao član Udruženja likovnih umetnika Srbije učestvovala je na mnogim kolektivnim izložbama u Jugoslaviji, Norveškoj, Grčkoj, Bugarskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Srbiji. 1984. godine bila je stipendista grčke vlade u Atini, na Školi lepih umetnosti, smer grafike. 1988. godine učestvovala je u radu grafičke radionice „Atelje Nord“ u Oslu. Održala je preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i učestvovala na brojnim grupnim izložbama.



Datum objavljivanja: 05.11.2020.