Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

LJuba Popović (1934–2016)

U Galeriji SANU, u sredu 4. septembra, u 19 sati biće otvorena izložba „LJuba Popović (1934–2016)“, prva posthumna retrospektivna izložba slika nedavno preminulog člana SANU, i ujedno prva izložba njegovih radova u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.


 


Cilj izložbe je predstavljanje umetničkog opusa jednog od najznačajnijih i najpoznatijih srpskih slikara druge polovine XX veka kroz reprezentativna dela iz svih faza umetnikovog stvaralaštva.



LJuba Popović umetničku karijeru započeo je radom u Beogradu, a od 1963. godine nastavio delovanjem u Parizu, gde je i ostvario svoju punu umetničku afirmaciju. NJegovo prisustvo na brojnim likovnim manifestacijama u Jugoslaviji, Srbiji, Francuskoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, SAD i dr. čini ga priznatim i poznatim u međunarodnim razmerama, a izborom u članstvo Srpske akademije nauka i umetnosti 1991. godine ozvaničen je i njegov status jednog od najznačajnijih likovnih umetnika Srbije. Značaj izložbe definisan je potrebom da se stvaralaštvo ovog umetnika, utkano i u nacionalnu i u kulturno-umetničke scene drugih zemalja, na najbolji mogući način predstavi najširoj publici, održavanjem retrospektivne izložbe u galeriji najviše naučne i kulturne institucije u Republici Srbiji.



Autori izložbe su Nikola Kusovac i Slavica Batos, a tekstove u katalogu, pored autora izložbe, potpisuje i francuski teoretičar Alen Vijo (Alain Vuillot). Izložba traje do 20. oktobra.



Izložbu će svečano otvoriti predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, akademik Vladimir S. Kostić.


 



Datum objavljivanja: 03.09.2019.