Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljiljana Stojanović: Vrtloženje i Kruženje

Ljiljana Stojanović, „Vrtloženje i Kruženje“ Radovi na papiru i grafike 6 - 10. oktobar 2020. Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 1.


 


U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, predstavlja se Ljiljana Stojanović postavkom „Vrtloženje i Kruženje“.



Reč je o četvrtom segmentu pop up projekta koji se priređuje sa idejom da ovaj arhitektonski zapušten prostor dobije novo značenje kreativnom revitalizacijom, a priča o autentičnosti mesta i autentičnosti autorskog koncepta se susreću i deluju u dijaloškoj formi. Program se realizuje u iščekivanju dokumentacije za rekonstrukciju u standardni izložbeni prostor Grafičkog kolektiva.

Postavka „Vrtloženje i Kruženje“ predstavlja istraživanje Ljiljane Stojanović koja u svojoj laboratoriji reciklira stari papir, tačnije neuspele i/ili probne grafičke otiske koje je odlagala godinama. U prostoru su izloženi radovi na papiru i grafike. Umetnica postupkom reciklaže spašava od zaborava/nestanka/propadanja svoje stare radove i transponuje njihovu energiju u nov vizuelni i problemski kontekst. Sam kreativni čin ručne izrade papira sadrži elemente iznenađenja, ushićenja i neizvesnosti. Postavka na simoličan način referiše i na poziciju galerije Grafičkog kolektiva i njen novi prostor, upravo kroz prevođenje starog u novo i obrnuto.



Ljiljana Stojanović  (1955. Ljubljana). Diplomirala 1979. na Odseku grafike   Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Završila postdiplomske  studije na Odseku grafike Fakulteta likovnih umetnosti 1982. u Beogradu. Član  ULUSa od 1980. Član ULUPUDSa od 2011. u zvanju istaknutog umetnika. Izlaže od 1981. na oko 50 samostalnih i preko 100 grunih izložbi u zemlji i inostranstvu. Lauret je mnogih nagrada i priznanja za svoj rad.


 



 


Datum objavljivanja: 05.10.2020.