Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljiljana Stojanović: Vibracije svetlosti

U subotu 1. juna u okviru sajta Prodajne galerije „Beograd“ otvara se virtuelna izložba http://vi.galerijabeograd.org/ „Vibracije svetlosti“ Ljiljane Stojanović do 30. juna, 2019.


 


Virtuelnu izložbu Vibracije svetlosti, Ljiljane Stojanović čini deset grafika u kojima umetnica asocijacijama kroz apstraktne forme (spirale, astralne motive, simbole) oslobođene suvišnih detalja majstorkom upotrebom linije realizuje dinamične kompozicione celine. U realizaciji svojih likovnih ideja Ljiljana Stojanović majstorski koristi tradicionalne grafičke tehnike, kao što su: akvatinta, suva igla, bakropis, linorez sjedinjući ih sa teksturom posebno biranog i ručno izrađenog papira, uz brižljivo birani kolorit.

Ljiljana Slijepčević o stvaralaštvu Ljiljane Stojanović, između ostalog kaže: „U toku građenja motiva spontano su se nametali nazivi radova koji i nama direktno ukazuju na njeno tumačenje i podstiču naš doživljaj: Vrtloženje, 1999, linogravura, Zraci, 2005, suva igla, Spirala, 2005, suva igla, Osvajanje spirale, 2008, linorez, Osvajanje kvadrata, 2008, linorez, Disk, 2010, linorez na transparentnom pirinčanom papiru, Umrežavanje kvadrata, 2010, linorez, Spiralno vibriranje, Energija transparentnog, linorez na ručno pravljenom papiru. Da bi proverila ekspresiju motiva bez ostavljanja svoje rukopisne taktilnosti uradila je nekoliko digitalnih printova: Vrtlog života,2014, linorez i digitalni print, Crtati mesecom, 2015, čist digitalni print… No, uz svo uvažavanje za postignut vizuelni efekat atmosfere nebesko plavih nijansi u kasetiranim ekranskim poljima u kojima je u svakom  centriran žuti trag mesečeve korone – kao crtački dragulj, umetnica je demonstrirala svoju radoznalost i umeće pri korišćenju savremenih tehničkih sredstava ali je i sebe i posmatrača lišila uživanja u taktilnosti i neposrednosti njenog rukopisa pri otiskivanju motiva sa ploče. Kao primer grafičkih kvaliteta, kao rezultat manuelnog izvođenja, mogu se izdvojiti i tri rada koja se svojom ikonikom donekle razlikuju od vrtložnih i linearnih „eksplozija“, da bi se protok i događaji u Kosmosu prikazali kao kružno kretanje simbola imaginarnog pisma ili se u nizovima razvijaju na ploči – listu kao tragovi  događaja u vasioni i galaksiji kojoj mi pripadamo: Zapis, 2005, rezervaš visoka štampa, Sunčev zapis, 2012, rezervaš, bakropis, suva igla i Sunčev zapis II, 2012, rezervaš, visoka štampa. U tkivo ovih radova „ucrtan“ je sav patos  teme o Prolaznom i Trajnom…”



Ljiljana Stojanović (Ljubljana, 1955) diplomirala je 1979. na Odseku grafike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije završila 1982. na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a. Izlaže samostalno i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Ljubljana, Rijeka, Varna, Buenos Aires, Vašington, Šamalije, Solun, Barselona…) Laureat je brojnih nagrada za grafiku i crtež (Zlatna igla ULUS-a, Mali pečat Grafičkog kolektiva, Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu…). Ove 2019. godine, dodeljena joj je nagrada Veliki pečat, Grafičkog kolektiva za grafiku „Snaga linije”. Bila je profesor grafike u Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Njeni radovi nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.


 



 


Datum objavljivanja: 03.06.2019.