Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ljiljana Ranđić: Vazda dno

Od ponedeljka 20. marta u Galeriji SKC Beograd mogu sep ogledati radovi autorke Ljiljane Ranđić na izložbi pod nazivom "Vazda dno".

 



 


Samu vodu, život koji se u njoj odvija, pokretan i nepomičan, definišu radovi koji su postavljeni tako da kreiraju zamišljeno prostorno dno velike vode i oblikuju formu koja lagano pulsira i u kojoj je omogućen taktilan doživljaj kretanja kroz vodu.



Namera izložbe „Vazda dno“ jeste da transformiše enterijer i da ga prilagodi novom, nepredvidljivom narativu. U ovom slučaju to je dno vode, ne potpuno poznatog sadržaja i neminovne tajanstvenosti koju  neistraženi prostori nose u sebi. Izloženi elementi postavljeni  su tako da posetioca uvuku u estetsku priču nesagledive realnosti i strukturnu kontemplaciju  iminentnog, neočekivanog  vanrednog stanja života. Nepredviđene okolnosti u kojima živimo već duže vreme oblikuju nas u drugačije osobe. Odlazak u vodene dubine namenjen je gledaocima spremnim da se upuste u nov doživljaj i pri tom otkriju moći likovnosti i sopstvenog viđenja stvarnosti koja je ili iskrivljena, ili stvarna.



Nastavak istraživanja nepoznatih vodenih dubina i elemenata koji ih opisuju jeste sukcesivan nastavak ispitivanja dubokih voda nakon izložbi „Kraj vode“, „Dekonstruisana riba“ (2018) i „Unutar vode“ (2020).



LJiljana Ranđić rođena je u Beogradu, a odrasla u Parizu i Zapadnoj Africi. Diplomirala je slikarstvo i magistrirala skulpturu na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.



Na Univerzitetu u Parizu studirala je interdisciplinarni program vizuelnih umetnosti, pozorišta i televizije, i kompoziciju, pozorište i performans u Aix-en-Provence.



Takođe je studirala Art & Education na Empire State College, NY.



Učestvovala je na grupnim i samostalnim likovnim izložbama u Beogradu, NJujorku, Parizu…



Član ULUS-a je od 1979. godine.


 



Datum objavljivanja: 21.03.2023.