Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Linije želje Ane Knežević

U Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u sredu 15. aprila u 20 sati biće otvorena izložba "Linije želje", (ambijentalna instalacija), Ane Knežević iz Beograda.

 


Izložba "Linije želje" je svetlosno–zvučna instalacija prilagođena prostoru galerije i predstavlja sofisticirano promišljen i pripremljen ambijent za posmatrača, tj. za njegov doživljaj vizuelne predstave. Minimalističkim sredstvima - svetlosnim linijama laserskih zraka u tamnom prostoru i pažljivo odabranim zvukom, autor uvodi posmatrača u samo umetničko delo, u ovom slučaju u oprostoreni geometrijski crtež kao u određenu psihološku atmosferu, sa namerom i željom da pojača njegovu percepciju i osetljivost, da ga bar na trenutak izmesti iz njegovog profanog univerzuma, skrećući mu pažnju na svetlo, odnosno zvuk,  po sebi.




"Ovakvim načinom rada želim da navedem posmatrača da se okrene emotivnom/intuitivnom doživljaju umesto znanju, da dam prednost meditativnom nad manipulativnim, otvorim prostor individualnom doživljaju, a u idealnom slučaju da posmatrač emotivno odreaguje na  rad, i preko 'linija želje' postane svestan (misaono/emotivno) onoga što je tanano a u svakodnevnom urbanom životu možda neuhvatljivo, i da svetlosno zvučnu instalaciju primi/doživi ne kao simbol već kao nagoveštaj same suštine bića." (Ana Knežević)




Ana Knežević je rođena u Beogradu 1976. godine. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a od 2003. je na postdiplomskim studijama na Massachusetts College of Art u Bostonu. Njena umetnička interesovanja usmerena ka fenomenu svetlosti uvela su je u oblast visokih tehnologija i granične zone umetnosti i nauke. Imala je 6 samostalnih izložbi i projekata i učestvovala je na znatnom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.




Izložba je otvorena do 15. maja 2009.

Radno vreme: utorak – petak od 10 – 20 h, subotom i nedeljom od 10 - 13 h.


 


 


Datum objavljivanja: 10.04.2009.