Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Linija sunca, Miodraga Jelića

U utorak, 2. juna u 20. časova u Art@Art galeriji SKC-a, otvara se samostalna izložba slika autora Miodraga D. Jelića, pod nazivom, "Linija sunca". Izložba traje do 12. juna.


 


"Miodrag Jelić je majstor, usuđujem se da kažem – jedan od najvećih majstora kojeg je naše nadrealističko slikarstvo do sada imalo. Njegov crtež, čvrst i razuđen, podjednako je efikasan u velikim blokovima kao i u najsitnijim detaljima. Slikarski prosede ne izbegava ni jednu veštinu nanošenja boje na podlogu, od lazura do suve četke. Sposobnost materijalizacije slikanog objekta pregledna je u širokom dijapazonu, od usvajanja pouka starih holandskih majstora do usluga koje nudi savremena fotografija. Zadovoljivši tako odlučujući uslov svog umetničkog opredeljenja, Jelić je stekao pravo da se u svetu između sna i jave, u svetu koji ne poznaje granice, kreće slobodno, luta slobodno. Njegovi polasci su nepredvidivi kao i nagle promene pravca kretanja; krajevi i ciljevi putovanja su u magli, a učešće svesti i instinkta je tako isprepletano da se svaka analiza značenjskog sloja slike unapred čini uzaludnom.

Ipak pokušavam..."




Mića Popović (odlomak iz teksta "Belom anđelu", oktobar 1984, Galerija "AZ", Beograd


 




Miodrag D. Jelić (Beograd, 1950) završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miloša Bajića. Samostalno je izlagao u zemlji i inostranstvu (2005. g. u Izraelu i 2009. g. u Muzeju Endija Vorhola u Pitsburgu, SAD). Član je ULUS-a i Srpskog slikarskog društva "Lada". Dobitnik je zlatne značke i Plakete Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.


 



Datum objavljivanja: 27.05.2009.