Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

"Like a Mist, Like a Rainbow"

U ponedeljak 21. jula u Galeriji SULUJ je otvorena izložba japanske fotografkinje Hiromi Nakashima. Za večeras, u 19h, najavljen je razgovor sa umetnicom uz prezentaciju radova.

 


Interesantno je, da svoje fotografije radi starim tipom aparata, analogno, ne digitalno, insistirajući na "nelogičnim sečenjima, slučajnim nemarnostima, efektima sa difuznim svetlosnim promenama, kiša, magla, izmaglica."


Čini se, da ovakav pristup fotografiji proizilazi baš od predstavnika nacije koja je digitalizaciju i u fotografiji možda među prvima okusila ali i tehnološki usavršavala. Možda je sa te pozicije potpuno logičan zaokret savremenih predstavnika fotografske umetničke scene Japana, što će biti zanimljivo da saznamo i u razgovoru sa Hiromi koji je najavljen za večeras u 19h u galeriji SULUJ.


Na izložbi u Suluju Hiromi će izložiti dve vrste materijala. Jedan se odnosi na njene neobično sečene kadrove duhovitih implikacija, a drugi materijal podređen je boji u okviru izabranog motiva.


" Like a mist, like a rainbow" je poetska priča o Japanu, ali i duhovita opservacija nekih svakodnevnih situacija. Životni i umetnički put ove umetnice je zanimljiv i mislimo da je susret sa njom veoma inspirativan jer je otvorena za sve vrste dijaloga, kako u pogledu života japanskog društva, praktičnog života ljudi, bega od naporne i neizbežne tehnologije i brzine, do specifičnog pristupa fotografiji i načina rada. Ovom prilikom ona će prezentovati  zanimljiv materijal sa Hokaida i njegove čudesne prirode.


Ova 41.godišnja umetnica koja se za profesiju fotografa opredelila posle završenih studija prava, završivši prestižne umetničke studije u Tokiju, od 2002. godine živi i radi kao samostalni fotograf. Od 1997.godine izlaže samostalno i grupno u Japanu, Kini i Srbiji. Prošle godine je boravila u našoj zemlji posredstvom NGO Japan-Srbija, gde je snimila dosta materijala.


 


Datum objavljivanja: 23.07.2008.