Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Light my Fire

Uz obilazak stalne postavke remek-dela nacionalne umetnosti prve polovine 20. veka iz kolekcije Pavla Beljanskog, zainteresovani će u subotu, 16. maja , od 18 do 02 časova, biti u prilici da pogledaju ekskluzivnu izložbu šibica pod nazivom Light my Fire.

 


Šibice su ne tako davno bile neizostavni deo naše svakodnevice. Pravljene su širom sveta, u serijama, ukrašene motivima japanskih minijatura, španske koride, američkog pop-arta, slikarskih remek-dela, egzotičnih životinja i biljaka. Privlačile su kolekcionare među kojima je bio i knez Pavle, koji je u njih uložio svoju dvanaestogodišnju ušteđevinu.

Postavka izložbe Light my Fire će predstaviti izbor iz kolekcije šibica Jasne Novak (Zagreb, 1925 – Beograd, 2002), glumice, dramaturga, prevodioca i strastvenog kolekcionara, koja je ovim hobijem počela da se bavi pedesetih godina prošlog veka. Njena zbirka se uvećavala zahvaljujući putovanjima, a mnogobrojni primerci stizali su joj direktno sa fabričke trake iz Francuske, Belgije, Švedske, Španije i Japana. U prvih deset godina sakupljanja, kolekcija je dostigla brojku od 20.000, a danas sadrži preko 25.000 primeraka šibica. Zbirku danas čuva i dopunjuje novosadska slikarka Jovana Popović-Benišek. Posle prvog izlaganja u Pragu pre više od četiri decenije, njenu jedinstvenu kolekciju će u Noći muzeja videti i novosadska publika. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će pokazati zanimljiv spoj, likovnost u službi praktičnog predmeta koji se može naći u svakom domaćinstvu. Iz zaborava će izroniti čitav jedan minuli svet... Otkrijmo ga zajedno!

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog poziva sve posetioce da u Noći muzeja po želji fotografišu postavke galerije i da fotografije pošalju na e-mail adresu kontakt@pavle-beljanski.museum. Izbor fotografija će nakon Noći muzeja biti postavljen na sajtu www.pavle-beljanski.museum.


 


Datum objavljivanja: 15.05.2009.