Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lidija Antanasijević: Re – Transformatorium

U četvrtak 31. avgusta u 19 časova otvara se izložba Lidije Antanasijević Re – Transformatorium 31. avgust – 18. septembar 2023. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac


 


Lidija Antanasijević (1961. Beograd) diplomirala 1988. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafike, u klasi prof. Boška Karanovića. Na istom fakultetu 1991. magistrirala u klasi prof. Marka Krsmanovića. Dobitnica je nagrade Veliki pečat i Mali pečat Grafičkog kolektiva. Njeni radovi nalaze se u kolekcijama širom sveta, između ostalog u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu, Muzeju grafike Kine u Guanlanu, u Šenženu i u mnogim drugim. Redovno izlaže u zemlji i u inostranstvu. Od 1991. živi i radi u Londonu. U svojim radovima umetnica istražuje fenomene sećanja, izmeštenosti, kolektivnog i ličnog identiteta, kao i kulturoloških različitosti. Ovom izložbom predstavlja višemedijsku instalaciju koja se sastoji od video projekcija u prostoru i slika/kolaža. Kroz različite faze dekonstruisanja/rekonstruisanja lista Politika izrađuje kolaže kojima dodeljuje status novonastalog artefakta konstruisanog vizuelnom reinterpretacijom grafičkih znakova. Metaforički ovaj performativni čin predstavlja umetničku realizaciju uništavanja medijskih poruka koje prema njenim rečima ,,afektiraju ljudske živote”..









U korelaciji sa ranijim ostvarenjima Transformatorium je još jednom pokazao autorkinu poziciju suptilnog kritičkog preispitivanja sveta i vremena u kojem živi, istorijskih okolnosti i konsekvenci zbog kojih će biti u raskoraku između dva doma, dve kulture i tradicije, u jezicima i identitetima koji će se kontinuirano mešati i konstantnoj zapitanosti o pripadanju. Adaptirana za prostor Prodajne galerije „Beograd“ izložba Re-Transformatorium u formalno-prezentacijskom smislu za umetnicu jeste prilika i izazov da se u novim odnosima među radovima, njihovim elementima pokretne slike, kolažiranih tipografskih sadržaja, materijala i tekstura uprizori momenat duboko intimnog, introspektivnog pogleda i razmišljanja o složenostima realnosti emigrantske dvostruke egzistencije. Konzistentno i misaono sofisticirano stvaralaštvo Lidije Antanasijević poslednjih nekoliko decenija pripada krugu umetničkih praksi i senzibiliteta koji ne podležu trendovima i diktatu velikih tema ili visokih produkcija već onim čije se vrednosti izgrađuju u nepretencioznosti, u jednostavnosti i jasnoći ideje, istrajnosti da se odabrani primarni medij i vizuelni izraz postepeno i temeljno savladaju a samim tim i sagledaju granice njihovih mogućih pomeranja i proširenja.



Miroslav Karić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



 


Datum objavljivanja: 29.08.2023.