Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Leto naTrgu galerija 2019. Novi Sad

Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom.


 


Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića svakog leta novosadskoj publici nude besplatne kulturno-umetničke programe na otvorenom. Naši sugrađani mogu u večernjim satima da uživaju u atraktivnim sadržajima koji prikazuju raznovrsnost svetske i nacionalne kulturne baštine i značaj njihovog očuvanja. Svakog četvrtka od 22. juna do 29. avgusta 2018. godine, u 21.00 sat, moći će da se osveže uz putopisne priče, koncerte, filmske projekcije, predavanja, muziku i ples.



Muzejske ustanove na Trgu galerija svojim delovanjem, kolekcijama i najrazličitijim programima oživljavaju Trg i čine ga umetničkim središtem Novog Sada. Manifestacija Leto na Trgu galerija je još jedan način da ukažemo na Trg kao jednu od značajnih kulturnih tačaka po kojoj će Novi Sad biti prepoznatljiv kao buduća Evropska prestonica kulture 2021. godine. Zahvaljujući konceptu same manifestacije, oživljava se prostor Trga kao potencijalnog kulturnog jezgra grada, kao mesta za uživanje i provođenje slobodnog vremena.


22. jun (subota), 21.00 sat

Zajednički vrt GMS i SZPB

Svečano otvaranje

Srbija i Mađarska – kulturno nasleđe koje nas spaja

Manifestaciju započinjemo pričom o novootvorenom Srpskom crkvenom muzeju u Sentandreji koji je rezultat dugogodišnjeg projekta očuvanja srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj, a bogata riznica Muzeja biće predstavljena publici kroz video prezentaciju. Na svečanom otvaranju, posetioci će imati priliku da uživaju u koncertu pijanistkinje Rite Kinke koja će izvesti dela čuvenih mađarskih kompozitora Franca Lista i Bele Bartoka.



27. jun, 21.00 sat

Zajednički vrt GMS i SZPB

Koncert „Milaćopezo“

 „Milaćopezo“ je poznati klupski bend koji, 19 godina koliko postoji, neguje fanki, soul, disko, kao i džez i latino standarde. Raznovrstan repertoar, pored autorskih, obuhvata hitove poznatih svetskih izvođača poput Arete Frenklin, Stivija Vondera, Tine Tarner, DŽejmsa Brauna, Santane, Prinsa, Šade i drugih muzičkih legendi. Prepoznatljiv po ženskom vokalu i vrhunskom muzičkom izvođenju, sastav prvi put nastupa pred publikom Leta na Trgu galerija.



4. jul, 21.00 sat

Zajednički vrt GMS i SZPB

Predavanje mr DŽona Robertsa Lorija i dr Ksenije Minčić Obradović

Kultura Novog Zelanda

Novozelanđanin mr DŽon Lori, istoričar, antropolog i bibliotekar, uz podršku i prevod dr Ksenije Minčić Obradović, predstaviće različite aspekte daleke maorske i novozelandske istorije i kulture, potkrepljene slikovitim anegdotama. Autentičnost podneblja biće dočarana detaljima o maorskoj umetnosti (toi whakairo), maorskim pesmama (waiata), pozdravnim govorima (whaikorero), ali i nezaobilaznoj hrani (kai).



11. jul, 21.00 sat

Zajednički vrt GMS i SZPB

Putopisna priča dr Snežane Petrović

Zemlja izlazećeg sunca u očima umetnika

Dr Snežana Petrović, akademska grafičarka i slikarka iz Novog Sada, donosi nam putopisnu priču sa Dalekog istoka zahvaljujući jednom od najznačajnijih priznanja u oblasti grafike, sa 6. međunarodnog trijenala male grafike, koje joj je ove godine uručeno u Tokiju. Pričom i slikom o kulturi i znamenitostima Zemlje izlazećeg sunca, autorka će nam približiti lično viđenje Japana, kao intimni doživljaj jednog umetnika.





18. jul, 21.00 sat

Plato ispred SZPB

Koncert LJubičice

Elektro bluz duo iz Pančeva „LJubičice“ koji čine Vuk i Petar Stevanović predstavlja nezaobilazni deo regionalne alternativne muzičke scene koji sarađuje sa mnogobrojnim izvođačima širom sveta. Muzički sastav izvodi najrazličitije koncertne eksperimente, od elektro-scenskih spektakala do intimnih akustičnih nastupa, gradeći neobični spoj savremenog i retro zvuka. U svoj elektronski gruv ubacuju elemente novog talasa, bluza i tintinabulija.



25. jul, 21.00 sat

Zajednički vrt GMS i SZPB

Predavanje Blaža Popovića

Muzeji Napulja – pogled iznutra

Novinar i publicista Blažo Popović, predstaviće tri najpoznatija muzeja Napulja: Bosko di Kapodimonte, Kapelu Sansevaro i Arheološki muzej grada kroz formu filma i intervjua sa direktorima pomenutih muzeja. Svoje utiske o ovom gradu i kulturi Italije upotpuniće Đorđo Markiđani, generalni direktor DDOR osiguranja i Zoran Subašić, koautor dokumentarnog serijala Bez aranžmana.



1. avgust, 21.00 sat

Plato ispred GMS

Filmsko veče Srpski gambit: Zvezda i smrt grofa Vronskog

RNKC „Ruski dom“ i Galerija Matice srpske priređuju filmsko veče uz dokumentarni film Srpski gambit: Zvezda i smrt grofa Vronskog scenariste Evgenija Baranova, producenta Marije Žuromski i reditelja Mihaila Jolkina. Film donosi priču o pukovniku Nikolaju Rajevskom koji je poslužio kao prototip Lavu Nikolajeviču Tolstoju za lik jednog od glavnih junaka romana Ana Karenjina, grofa Vronskog. Lik pukovnika tumači mladi srpski glumac Miloš Biković.



8. avgust, 21.00 sat

Vrt PZRM

Pozorišni putopis Maje Pelević

Zašto je sloboda danas najskuplja reč?

Utisci sa putovanja dramaturškinje Maje Pelević u Severnu Koreju pretočeni su u predavanje o najizolovanijoj i najintrigantnijoj zemlji na svetu. Poseta državi koja pobuđuje pažnju i osudu ostatka sveta, bila je i inspiracija za pozorišnu predstavu „Sloboda je najskuplja kapitalistička reč“. Publika će ovom prilikom prisustvovati  istraživačkom izlaganju o zemlji koja se danas i dalje smatra najrepresivnijim ostatkom Hladnog rata, a kroz koju autorka otvara pitanje slobode u današnjem društvu.



15. avgust, 21.00 sat

Zajednički vrt GMS i SZPB

Kulturni kviz

Kulturni kviz, odnosno kviz znanja o kulturi, biće dobra prilika da posetioci provere svoje znanje iz oblasti likovne umetnosti, književnosti, istorije, pozorišta i filma i osvoji umetničke nagrade. Nikola Kostić, poznatiji kao Li Men, podstaći će publiku na razmišljanje i podsetiti na interesantne činjenice iz sveta kulture.

*Ekipu od 4 člana potrebno je prijaviti na telefon 021 4899 013 do 12. avgusta.



22. avgust, 21.00 sat

Vrt PZRM

Svi na ples – igranka u stilu šezdesetih

Američki kutak i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića pozivaju publiku da uživa u zvuku „zlatnih“ šezdesetih, kada se novi trendovi sa Zapada uvode preko časopisa, radija i televizije i prenose na popularne „večerinke“ ili igranke. Uz pomoć članova novosadskih plesnih škola posetioci će se podsetiti vremena žureva uz pop i rokenrol hitove i sami zaplesati „oslobođenim“ plesnim pokretima u nostalgičnoj atmosferi letnje zabave.


 



Datum objavljivanja: 24.06.2019.