Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Letnja Umetnička Škola

Univerzitet umetnosti u Beogradu ostvaruje dugogodišnju praksu organizacije Letnje umetničke škole. Prve škole su tradicionalno svake godine organizovane u Pirotu, a od 2001. godine sa započetim procesom decentralizacije letnje škole se organizuju u različitim gradovima Srbije.

 

MEĐUNARODNA LETNJA ŠKOLA UNIVERZITETA UMETNOSTI U BEOGRADU

5. - 15. juli 2008.


Iskustva


Univerzitet umetnosti u Beogradu ostvaruje dugogodišnju praksu organizacije Letnje umetničke škole. Prve škole su tradicionalno svake godine organizovane u Pirotu, a od 2001. godine sa započetim procesom decentralizacije na polju kulture, umetnosti i umetničkog obrazovanja kao i kroskulturalnog i etničkog povezivanja došlo do promene koncepta Letnje umetničke škole i od 2001. godine letnje škole se organizuju u različitim gradovima Srbije. Tako su organizovane i ostvarene letnje škole u Novom Pazaru (2001.), Subotici (2002.), Beogradu (2003.) Pančevu (2004.), Mokroj gori- Mećavnik gradu (2005.), Pirotu (2006.) i Užicu (2007.)


Sve ove Međunarodne letnje škole osim brojnih inovativnih kurseva karakterisala je i aktivna saradnja sa lokalnom zajednicom i stanovništvom, kao i interdisciplinarno povezivanje tema radionica.


BRZA FERMENTACIJA

NEGOTIN, SRBIJA

5. - 15. juli 2008.


Međunarodna letnja škola Univerziteta umetnosti 2008. godine biće organizovana u Negotinu, gradu koji se nalazi na istoku Srbije, na tromeđi sa Rumunijom i Bugarskom, u plodnoj ravnici koja je poznata pod imenom Negotinska krajina. Na ovim prostorima živeli su mnogi narodi, a najviše tragova ostalo je iz rimskog, vizantijskog i turskog perioda. U drugoj polovini XIX veka u Negotinu su rođeni velikani srpske kulture i nauke - Stevan Stojanović Mokranjac, veliki srpski kompozitor i Đorđe Stanojević, fizičar, astronom, graditelj prvih srpskih elektrana i rektor Beogradskog univerziteta, kao i Dragiša Stojadinović, pionir srpske kinematografije i autor prvog srpskog filma u boji.


Tema ovogodišnje Letnje škole je brza fermentacija kao koncept kroz koji se ispituje umetnički rad. Umetnik je enogol koji svojim stvaralaštvom podstiče i ubrzava proces fermentacije u sebi, kod svojih saradnika i u lokalnoj zajednici. Letnja škola je podsticaj procesima sazrevanja i promene i možda su učesnici Letnje škole agensi promene ukusa, boje, gustine i dilatirane energije koja će biti ovde započeta, a nastavljena kroz potencijalne oblike buduće saradnje sa lokalnom zajednicom Negotina.


Program ovogodišnje Letnje škole sastojaće se od osam radionica, predavanja, seminara, video projekcija i poseta kulturno-istorijskim spomenicima i ekološkim lokalitetima u Negotinu i okolini.


Glavni ciljevi ovogodišnje Letnje škole su:

- povezivanje studenata umetničkih fakulteta iz zemlje, regiona i Evrope,

- kreativan rad studenata, polaznika naše škole kao i lokalnih umetnika i lokalnog stanovništva,

- istraživanje interaktivnog karaktera umetnosti, kulture i tradicije,

- aktivna decentralizacija kulture i umetnosti,

- povezivanje modernog umetničkog života sa estetikom svakodnevnog života lokalne zajednice,

- promocija umetničke edukacije na akademskom nivou.


Radionice Letnje umetničke škole Negotin 08.


Polaznici ovogodišnje Međunarodne Letnje škole Univerziteta umetnosti u Negotinu 2008. godine mogu da se opredele i prijave za rad u jednoj od umetničkih radionica.


Radionica vizuelnih umetnosti


Autor koncepta i realizator radionice: Veljko Lalić, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti.


Koncept ove radionice predviđa slikarski i vajarski rad na otvorenim prostorima Negotina, naročito na lokalitetu Pimnica. Pimnice su prostori jedinstveni na ovom podneblju, lokalizovani na brdima iznad naselja predodređeni za čuvanje i spravljanje vina. One predstavljaju karakterističan etnološki kompleks Negotina i Srbije. U okviru ovih vinogradarskih naselja profesor Lalić predviđa istraživanje slikarskih i vajarskih tehnika kojima istražuje spoj tradicionalnog i savremenog.

Broj polaznika: 8-10

Profil polaznika: studenti vizuelnih umetnosti.

Radni jezik: engleski


Radionica murala


Autor i realizator koncepta: Siniša Žikić, vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek slikarstvo, predmet zidno slikarstvo

Radionica predviđa eksperimentalni rad sa tehnikama zidnog slikarstva. Polaznici radionice radiće murale na različitim prostorima Negotina kroz istraživanje i odnos murala i sredine u kojoj je mural postavljen.

Broj polaznika: 4-6 Profil polaznika: studenti vizuelnih umetnosti.

Radni jezik: engleski


Radionica „Ovo je moj prostor“


Autor i realizator koncepta: Mitar Trninić, docent Fakulteta primenjene umetnosti, odsek fotografija

saradnik: Vladimir Tatarević profesor Fakulteta primenjene umetnosti, odsek fotografija

Koncept ove radionice posvećen je, pre svega, mladom stanovništvu lokalne zajednice Negotina. Ova radionica je mala škola fotografije za mlade iz lokalne zajednice i biće povezana sa radom svih ostalih radionica.

Broj polaznika:2-3

Profil polaznika: studenti primenjenih akademija, katedre za fotografiju, grafički dizajn

Radni jezik: engleski


Pored radionica tokom Letnje umetničke škole održaće se niz seminara i predavanja, jednodnevnih i dvodnevnih izleta koji će voditi sledeci pedagozi:

- Mr Srđan Hofman, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti

- Mr Mrđan Bajić, vanredni profesor Fakulteta likovnih umetnosti

- Raša Todosijević, konceptualni umetnik

- Dr Ljuba Gligorijević, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti

- Miodrag Tabački, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti


U večernjim časovima postojaće posebni program koji će predstavljati video prezentacije savremenih ostvarenja na polju vizuelnih umetnosti, savremenog teatra, savremenog plesa i opere.

Ovaj program omogućen je u saradnji sa Goethe institutom, Francuskim kulturnim centrom i Italijanskim institutom za kulturu.


Svi polaznici škole u obavezi su da prilikom prijavljivanja dostave sledeću dokumentaciju:


- popunjen aplikacioni formular,

- preporuku jednog profesora,

- potvrdu o statusu studenta na visokoškolskoj ustanovi

- biografiju.


*****


Učešće na Letnjoj školi Univerziteta umetnosti je besplatno za sve studente. Univerzitet umetnosti u saradnji sa partnerima u Negotinu obezbeđuje svim studentima besplatan smeštaj, hranu i materijal za rad predviđen programom svake radionice. Za sve učesnike je obezbeđen besplatan prevoz od Beograda do Negotina.


Više informacija o programu Letnje škole i uslovima učešća: medjunar@arts.bg.ac.yu ili na telefon 011 2626 994


Prijave i biografije slati elektronski na medjunar@arts.bg.ac.yu ili faksom na 011 2629 785 do 30. maja 2008. godine.

Informacije o izboru kandidata biće objavljene 6. juna 2008. godine.


 



Datum objavljivanja: 23.05.2008.