Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Let Anite Bunčić

U četvrtak, 12. marta u 19 časova u Umetničkoj galeriji Stara kapetanija, Kej oslobođenja 8, Zemun, biće otvorena samostalna izložba kolaža autorke Anite Bunčić, pod nazivom "Let".

 


LET – ČUDESNI SVET ANITE BUNČIĆ




"Priča o seriji kolaža pod nazivom Let Anite Bunčić može se čitati kao priča o traganju za celinom. U pitanju je proces intuitivnog rešavanja zagonetke kreiranja slike koja ima svoju osobenu konzistenciju, ravnotežu i višedimenzionalni, višedelni odnos sa stvarnošću. Kroz različita preplitanja fragmenata u ovoj seriji kolaža iznova se aktualizuje pitanje poroznosti granice između stvarnosti i sna, slike i sveta konkretnih događaja, umetnosti i svakodnevnog života, razuma i intuicije, jasnog poretka stvari i alogične radosti igre.


Anita Bunčić je svesna moći koju slika može da generiše i zato s velikom pažnjom iz rezervoara sakupljenih fragmenata bira delove koje će pridružiti prethodnim u okviru kolažne celine. To su isečci iz časopisa, delovi fotografija i vizuelnih uzoraka koji svakodnevno kruže u društvu i uvek su na dohvat pažnje. Međutim, akt biranja nije jednosmeran, kao što bismo očekivali, već uzajaman. Postojeći spojeni isečci pokreću impuls koji privlači sledeću sekvencu. Određeni fragment bira umetnicu, ona ga prepoznaje iz čega se rađa zadovoljstvo uklapanja i komunikacije. Ukoliko tananije razmislimo i jasnije osetimo, sličan proces je na delu svakoga dana u našim izborima, susretima i događajima. Kada prepoznamo i svesno prihvatimo tu igru ulazimo u čudesnost svakodnevnog postojanja. Upravo o ovakvim zadivljujućim paralelama sa realnošću govore na nekoliko nivoa kolaži Anite Bunčić, čudesni i nadrealni. Oni nam upućuju poziv da obratimo pažnju i oslušnemo neizmernu oblast nesvesnog i sna u koji se utapamo svake noći tragajući za integrisanjem i ponovnim spajanjem u celinu bića.


Kolaži Let-a predstavljaju takođe i intimni scenario života Anite Bunčić, polje njenih fascinacija, sećanja iz detinjstva, dosadašnjih umetničkih kreacija i intuitivnih životnih izbora. Oni su dokaz autorkinog svakodnevnog iskustva građenja celine. Slikarka po vokaciji, Anita Bunčić i kroz kolaže raspoloživi, sakupljeni vizuelni materijal tretira poput slikarskih boja razmišljajući o gamama, tonalitetima, kompoziciji i strukturi slike. Njeni kolaži jednim delom nose trag prethodnih slika u kojima se spajaju more i nebo, s obzirom da je zadržana demarkaciona linija između dve moćne površine kao i oblast njihovog spajanja u kome se događa čudesna hemija boja, odnosno začudan događaj kolažnog spoja. Otuda kolaži imaju centar koji preuzima funkciju uravnotžavajućeg stožera, pupka, vezu sa izvorištem intuicije ili utisak dubokog zamajca sna.


Struktura kolaža Anite Bunčić istovremeno potiče od fascinacije letom, anatomijom ptice i konstrukcijom aviona kao objekta koji je čovek konstruisao kako bi nadmašo sebe i savladao silu gravitacije težeći ka iskustvu slobode. Fascinacija letenjem proizilazi iz gotovo transformativnog doživljaja koji je umetnica iskusila tokom prvog putovanja avionom, čineći novonastale kolaže nužnim kreacijama kojima komunicira novostečeno osećanje. Let menja perspektivu pogleda na poznate stvari uračunavajuči svežu distancu kroz mogućnost drugačijeg kretanja. Utoliko je let sličan snu, utoliko je let ponovno traganje za celovitošću integrisanjem mnostva perspektivnih tačaka. Radovi Anite Bunčić nam pak poručuju da se iskustvo leta može ostvariti i na tlu sopstvenim moćima i raspoloživim prilikama. Avion se u nekim kolažima kao takav preoznaje, ali u većini on je asociran i generisan drugim okolnostima, začudno spojenim stvarima i materijalima koji ocrtavaju moguće rešenje rebusa formule letenja.


...I ova tekstualna interpretacija uvučena je u tehniku kolažnog postupka blokova misli koji tragaju za konzistentnošću kako bi motive za stvaranjem serije kolaža učinila bliskim... i oni lako prilaze jedni drugima prepoznajući se kroz san, život, kreaciju, detinjstvo, sećanje, želju, teksturu, miris, ukus, dodir, pogled, sreću...pitaju Vas od čega je kolaž Vaš?"


Maida Gruden




Anita Bunčić, rođena 1976. godine, u Beogradu. Diplomirala slikarstvo 2000. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Magistrirala 2003. godine na istom fakultetu u klasi prof. Slobodana Roksandića. Član Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2001.godine.




Samostalne izložbe:

 

 2009.             " Let ", Umetnička galerija Stara kapetanija, Zemun

 2008.             " Neba ",Galerija SULUJ, Beograd

 2003.             " Skok "( magistarska izložba), Galerija FLU, Beograd

 2002.             " Kreuzungen ", Galerija Offener kreis, Salzburg

 2002.              Galerija Cite internationale des arts , Pariz

 

Odabrane grupne izložbe: “


2008.         "Novogodišnja izložba",  Galerija ULUS, Beograd

2008.         " Zemunski salon",  Galerija 107, Zemun

2007.         "Izložba mladih", Niš Art Foundation,  Niš ,Beograd i Novi Sad

2007.         " Prolećna izložba", Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

2006.         "Switch" , Galerija Hadik, Budimpešta

2005.         "Wind and sea ", Kavarna  Art Gallery, Bugarska

2005.         " Crossways ", Izložbena sala Rafael Mihailov, Veliko Trnovo, Bugarska

2005.         "Crossways ", Galerija Nikola Petrov, Vidin, Bugarska

2004.         " Prolećna izložba ", Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

2003.         " Prolećna izložba ", Paviljon Cvijeta Zuzorić, Beograd

2001          " Zemunski salon",  Galerija Stara kapetanija, Zemun

2000.         "Studenti FLU“, Galerija SKC , Beograd

.   2000.       " LEMEK", Galerija Doma vojske , Beograd

2000.        "Perspektive", Galerija  Andrićev venac, Beograd


Studijski boravci :


2006. Internacionalni simpozijum  Modifikovani morski pejzaž ,Palanga, Litvanija

2002. Cite internationale des arts, Pariz




Nagrade:


2000.        Nagrada za slikarstvo Fondacije Galerije Pero

2000.        Nagrada za pejzaž iz Fonda "Marić"


    


www.anitabuncic.net


 


Datum objavljivanja: 11.03.2009.