Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lepota velikog formata

Izložba „Lepota velikog formata“ kojom kompanija GRAFIX obeležava 30 godina postojanja, biće otvorena za posetioce od 28. avgusta do 9. septembra 2023. godine u Salonu Muzeja grada Beograda (Bulevar kralja Aleksandra 30, Beograd).


 


Radovi koji će biti predstavljeni na izložbi, izabrani su delom na konkursu koji je bio otvoren od 8. decembra 2022. do 20. januara 2023. godine, a jedan broj umetnika učestvuje po pozivu selektora. Autori najboljih pet radova biće proglašeni  4. septembra, a nagrađenim autorima pripašće i novčane nagrade.

Publika će biti u prilici da vidi radove naših priznatih i internacionalno poznatih savremenih umetnika, Leonore Vekić, Milorada Miće Stajčića, Simonide Rajčević, Miška Pavlovića, Nikole Radosavljevića, Vladimira Lalića, Zdravka Joksimovića, Marine Marković, Gorana Delića, Jovanke Jelić Mladenović, Lidije Živković, Miše Obradovića, Vladimira Kovača, Anite Milić, Dragane B. Stevanović, Mire Odić, Martina Erdeša, Ivane Živić, Jelene Jelače i Lee Embeli.

Tokom proteklih šest meseci, umetnici su, zajedno sa saradnicima iz kompanije Grafix prošli kroz izazovan i kreativan proces stvaranja radova od neuobičajenih materijala, sa najsavremenijim tehnikama izrade i obrade, potpuno nesputani formatom i budžetom za produkciju rada. Rezultat je jedna nesvakidašnja izložba koja će pomeriti granice produkcije i načina viđenja savremene štampe ovom prilikom u službi umetničkog stvaralaštva.

“Ovom izložbom želeli smo da naše 30-ogodišnje znanje i iskustvo sa najsavremenijim tehnologijama vezanim za komercijalne proizvode podelimo sa kolegama, umetnicima i dizajnerima, i da im na trenutak učinimo dostupnim korišćenje najnovijih tehnologija kojima do sada nisu imali pristup. Na taj način, zajedničkim radom, atraktivnost, snagu i superiornost komercijalne grafike ponudili smo u primeni u umetničkom delu“, istakao je Siniša Radnović, direktor kompanije GRAFIX.

GRAFIX, kao društveno odgovorna kompanija, svoj višedecenijski jubilej ovom prilikom obeležava izložbom odabranih radova velikog formata koji ulaze u dugoročno formiranje GRAFIX-ove umetničke kolekcije, i zahvaljuje se umetnicima što su se odazvali pozivu na ovaj konkurs i  učestvovali u ovako izazovnom projektu. Ovim projektom kompanija Grafix daje pozitivan primer podrške savremenim umetnicima i domaćem savremenom stvaralaštvu. Umetnicima je dat nesvakidašnji prostor i stručna potpora da se izraze kroz najsavremenija dostignuća digitalne štampe, tehničke dorade i u velikom formatu.

Komesarka izložbe je Katarina Stanković Bjegović, a komisiju za izbor radova čine Nikola Kolja Božović, likovni umetnik i redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Lidija Jovanović, docent na fakultetu Metropolitan i pozorišni i modni kostimograf,  mr Branislav Karanović, prof emeritus FPU, Emina Radnović, diplomirani dizajner enterijera i nameštaja, i Katarina Stanković Bjegović, likovna umetnica i kuratorka. Inicijatorka projekta je Emina Radnović, a koordinatorka Ana Petrović, direktorka Noći muzeja.

„Kada se pogleda izbor predloženih radova za ovaj Grafixov jubilej, može se primetiti da su radovi sa donekle futurističkom konotacijom. Svaki od odabranih autora jeste ostao u domenu svog likovnog potpisa i tako da ga možemo prepoznati, ali sa nekom dozom iskoraka u futurizam“ ističe autorka uvodnog teksta za katalog izložbe, Danijela Rančić. „Nije zanemarljiva činjenica da se ovom prilikom umetnicima pruža mogućnost da ti isti njihovi odabrani radovi budu izvedeni u maksimalnom formatu koji može biti sve do dimenzija 3x3m. Svaki od radova u katalogu, uz dobru rezoluciju štampe, a izveden u takvom formatu, izazvaće potpuno oduševljenje posmatrača“, dodaje ona.


 



Datum objavljivanja: 17.08.2023.