Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lepenski Vir

Tematska izložba Tajna Lepenskog Vira, Narodnog muzeja u Beogradu, koju je u holu Narodne banke Srbije do sada videlo više od 7000 posetilaca, predstavlja izuzetnu priliku da se upoznamo sa Adamom, Praroditeljkom...

 


Arheološka istraživanja, realizovana kasnih 60-tih godina prošlog veka,  su pokazala da je lokalitet Lepenski Vir bio centar jedne od najkompleksnijih i najintrigantnijih mezolitskih kultura, a sedamnaest antropomorfnih skulptura, starih 9000 godina, presdtavlja svedočanstvo o kompleksnosti zajednice koja ga je nastanjivala.


Jednistvene skulpture sa Lepenskog Vira na najbolji način sažimaju različitost našeg razumevanja i čitanja nalaza iz Lepenskog Vira, a izložba Tajna Lepenskog Vira posetiocima, po prvi put, pruža mogućnost da skulpture sagledaju i kao predstave boga Sunca, a ne samo kao izuzetna umetnička dela mezolitskog doba.


Minimalističkim konceptom izložba Tajna Lepenskog Vira uvodi posetioce u začudni svet Lepenskog Vira navodeći ih da svu pažnju usmere na monumentalne kamene skulpture koje ovenčane svetlom dolaze do punog izraza. Kako bismo svima omogućili da se upoznaju sa sakralnom umetnošću praistorijskih lovaca koji su nastanjivali Đerdapsku klisuru tokom mezolita, od srede, 01. oktobra 2008. godine, izložbeni prostor u holu Narodne banke Srbije će za posetioce biti otvoren od 10 do 20 časova.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


 


Datum objavljivanja: 03.10.2008.