Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Legat Ljubice Cuce Sokić

Povodom gostovanja izložbe Legat Ljubice–Cuce Sokić koja je 14. oktobra otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u četvrtak 11. novembra u 19 časova će biti organizovano stručno vođenje sa projekcijom dokumentarne emisije o poznatoj slikarki.

 


Izložba je rezultat saradnje između Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, uz podršku Sekretarijata za kulturu Gradske uprave Grada Beograda.




Stručno tumačenje Svetlane Kresoje, kustosa Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ima za cilj da publiku bliže upozna ne samo sa postavkom gostujuće izložbe Legat Ljubice–Cuce Sokić, već i sa slikarkinim delima koja se čuvaju u Spomen-zbirci: četiri slike poklonio je Spomen-zbirci Pavle Beljanski, dok se radovi Cuce Sokić nastali u drugim tehnikama (crteži, tempere, akvareli, grafike) čuvaju u Spomen-zbirci zahvaljujući uglavnom poklonu same autorke, ali i poklonima slikara Milivoja Nikolajevića i porodice Gatalović. Tokom iste večeri, posetioci će biti u prilici da pogledaju i dokumentarnu emisiju "Ljubica Sokić"  iz serijala Slikari i vajari Radio-televizije Beograd.




Na izložbi Legat Ljubice–Cuce Sokić predstavljeno je 33 reprezentativna dela ove umetnice, koja je bila i jedan od tvoraca ideje Kuće legata. Zbirka dela iz ovog Legata prikazuje radove zrele slikarkine faze nastale u periodu od 1965. do 1985 godine. Koncept izložbe Legat Ljubice–Cuce Sokić objedinjuje celine unutar kojih postoji hronologija razvoja. One obuhvataju tri zasebna pregleda: figuralne kompozicije, slikarstvo apstrakcije i seriju unutrašnjih prostora, sitnih predmeta, kutija i boca. Podele u Cucinom slikarstvu nikada nisu oštre, odsečne, one se preklapaju i u njima postoji kontinuitet ideja i osećajnosti. Pored 27 slika iz Legata Ljubice–Cuce Sokić, u postavku je uvršteno šest crteža u tehnici tuš na papiru iz Legata Veljka Petrovića, koji takođe pripadaju Kući legata u Beogradu. Ove crteže Cuca Sokić je uradila za ilustrovanje knjige "Pripovetke" Veljka Petrovića. Interesovanje umetnice za dečiju ilustraciju otkriva nam crtež i intimni svet drugačiji od onog na platnima. Izložbu prati bogato ilustrovan katalog zbirke Cucinih dela iz Kuće legata, sa tekstom dr Jasne Jovanov.


 


 


Datum objavljivanja: 11.11.2010.