Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Ledeno doba

Jedan od najvećih kulturnih projekata Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, izložba Životinjski svet ledenog doba, originalno realizovan 2007. godine, nastaviće svoje putovanje po muzejima Srbije, zahvaljujući donaciji kompanije Državna Lutrija Srbije.

 


Izložbu, na kojoj su predstavljeni brojni eksponati krupnih i sitnih sisara i beskičmenjaka, koji su na našim terenima živeli tokom poslednjeg ledenog doba (runasti mamut, runasti nosorog, džinovski jelen, pećinski medved, lav, hijena i dr.), će od marta do decembra 2008. godine imati priliku da vide građani Jagodine, Kragujevca, Vrnjačke banje, Kraljeva,Vranja, Čačka i Niša.


Posebnu atrakciju na izložbi predstavlja replika lobanje mamuta, urađena prema originalu koji se nalazi u Narodnom muzeju Kikinda u Kikindi. Replika je izrađena zahvaljujući projektu «Kikindski mamut», koji je podržala Evropska agencija za rekonstrukciju.Gostovanje izložbe će biti upotpunjeno i pratećim propagandnim materijalom (katalog, trolistak, majice i šolje sa motivima izložbe), čime će ovaj ambiciozni gostujući projekat biti obogaćen.


Autori izložbe su Sanja Pavić, mr Biljana Mitrović i Dragana Đurić, kustosi paleontolozi. Osim postavke u Beogradu u periodu februar – septembar 2007. godine, izložba je veoma uspešno gostovala u Muzeju Srema u Sremskoj Mitrovici, Muzeju Jadra u Loznici i Zavičajnom muzeju u Aleksincu, izazivajući veliku pažnju lokalnog stanovništva. Izložba je u Beogradu bila obogaćena bronim sadržajima za decu: organizovanjem likovnog konkursa „Moj pećinski crtež“, igraonicama, kreativnim radionicama i nagradnom igrom „Mamut Kika Vas nagrađuje“ i bila je prilagođena učešću osobama sa specijalnim potrebama. Izložbu je do sada videlo oko 40 000 posetilaca, a posebnu pažnju je izazvala kod dece.


Lutrija Srbije i Prirodnjački muzej imaju jedinstven cilj: da omoguće da dragoceni kulturni sadržaji stignu do publike širom Srbije i pruže posetiocima mogućnost da upoznaju raznovrsnost i bogatstvo životinjskog sveta koje je nekada živelo na tlu Srbije.


 


Datum objavljivanja: 20.03.2008.