Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lazar Vozarević

Galerija RTS, u četvrtak, 17.5.2012. u 20.00 časova, izložiće dela Lazara Vozarevića. Izložba je otvorena do 1.7.2012.


 


Izložba slika jednog od najosobenijih posleratnih srpskih slikara, Lazara Vozarevića, koja obuhvata više od 20 slika, crteža i gvaševa, mahom nastalih tokom 60-ih godina 20. veka, fokusirana je na dve značajne faze u opusu autora: periode enformela i postenformela, dok je njegova prva, „kubistička" faza, ovde samo naznačena. Autor postavke i teksta kataloga, istoričar umetnosti Slavko Timotijević, ovom izložbom želi da ukaže na do sada nejasne ili nedovoljno rasvetljene pozicije ovog umetnika u našoj savremenoj umetnosti, odnosno, želi da pomeri fokus posmatranja i razmatranja dela Lazara Vozarevića od enformela ka polju apstraktnog ekspresionizma.


Ova postavka zasnovana je na reprezentativnim delima iz Galerije Lazar Vozarević iz Sremske Mitrovice, zatim, Legata Milice Sarić Vukmanović i Svetozara Vukmanovića, koji se čuva u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, kao i nikada izlaganim radovima iz privatne kolekcije porodice Vukmanović.


Lazar Vozarević rođen je 1925. godine u Sremskoj Mitrovici. Akademiju za Likovne umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mila Milunovića, završio je 1948. godine, gde je kasnije, 1960. godine, imenovan za docenta. Bio je član grupe Jedanaestorice i Decembarske grupe. Pored štafelajnog slikarstva, bavio se ilustracijom knjiga i mozaikom. Umro je u Beogradu 1968. godine. Vozarević je izlagao da vodećim izložbama srpske i jugoslovenske umetnosti u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi se nalaze se u mnogim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama kod nas i u svetu (Pinakoteka u Bariju, Kolekcija Rokfeler, itd). Posle smrti umetnika u njegovom rodnom mestu osnovana je Galerija Lazara Vozarevića, gde je izložen najveći broj njegovih radova.


 



Datum objavljivanja: 12.05.2012.