Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lana Vasiljević: Mnogougao

Novembar Galerija poziva na otvaranje izložbe umetnice Lane Vasiljević pod nazivom Mnogougao. Izložba će biti otvorena u četvrtak 15.septembra, u 18h, a trajaće do 16.oktobra, 2022.

 



 


U novoj seriji radova na izložbi Mnogougao u galeriji Novembar umetnica stvara instalacije od kombinacije preoblikovanih nekada upotrebnih predmeta, fotografija, novih vajarskih formi i ready-made objekata iz svoje svakodnevice ili vizuelnog iskustva. Veoma je značajan odnos umetnice prema predmetima, prema ličnom sećanju i prema prostoru - što čini jednu dimenziju rada, dok bi drugu činili odnosi predmeta međusobno, a treću odnosi prostora i predmeta. Motivi poput časovnika, ogledala, srca, knjiga, vozova, kišobrana, podjednako mogu da upućuju na jasan kontekst koliko i da zbunjuju svojim kombinacijama sa ostalim simbolima. Na trenutke se narativi pred nama odvijaju kao jasan dokumentarni film, dok se u drugim trenucima dojme kao nadrealistička fantastična slika.

Izložba će trajati od 15.9. do 16.10.2022, a posetioci i posetiteljke je mogu videte svakog radnog dana sem ponedeljka od 12-20h, subotom od 10-18h i nedeljom od 10-14h, na adresi Kursulina 22.



Lana Vasiljević (1973) je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (vajarski odsek). Izlaže skulpture i objekte od 1997. i aktivno se bavi grafičkim dizajnom od 2002. Bila je stipendista KulturKontakt Austria programa i ArtsLink Residency, ISCP, New York. Izlagala je na 12 samostalnih i preko 50 grupnih izlozbi (New York, Pariz, Beč, Hag, Varšava…). Dobitnica je više nagrada medju kojima su nagrade za skulpturu Oktobarskog salona, 1997. / GRIFON priznanja za vizuelni identitet, 2006. i 2010 / Nagrada 10. Bijenala akvarela Flux likvida Savremena galerija, Zrenjanin, 2013 / Godišnja nagrada za skulpturu, ULUS 2020… Radila je kao kreativni direktor za DDB Worldwide Communications Group i bila je profesor u Školi za dizajn u Beogradu, na predmetu modelovanje/vajanje. Radovi joj se nalaze se u Muzeju savremene umetnosti Beograd, Muzeju grada Beograda,Telenor kolekciji, kao i u privatnim kolekcijama. Živi i radi u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 12.09.2022.