Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Lana Pejović u Grafičkom kolektivu

Lana Pejović (Beograd, 1948), od 1957. nastanjena u Americi. Studirala umetnost u SAD i Italiji (Firenca i Rim). Postdiplomske studije završila je 1973. na Tyler School of Art u Filadelfiji. Radi kao profesor slikanja i crtanja na Školi umetnosti, Institute of Technology, Rochester.


 


Lana Pejović (Beograd, 1948), od 1957. nastanjena u Americi. Studirala umetnost u SAD i Italiji (Firenca i Rim).  Postdiplomske studije završila je 1973. na Tyler School of Art u Filadelfiji. Radi  kao profesor slikanja i crtanja na Školi umetnosti, Institute of Technology, Rochester. Izlaže od 1974. samostalno i kolektivno u New Yorku, Pensilvaniji, Kanadi.

Lana Pejović je 1981. godine priredila svoju prvu izložbu u rodnom Beogradu, a tematsko svođenje utiska prirode na repeticiju crno-bele siluete pejzažne situacije, obeležila je tadašnju postavku. I danas se njena stvaralačka sofisticiranost po/vezuje sa prirodom/pejzažom ako ovaj pojam razumemo felksibilno, kao vidljivu prisutnosti kosmičkih sila i/ili kolorističke etide na tragu opservacije fragmentiranih stanja plenera. U ovim gotovo dnevničkim beleškama crteži i monotipije isijavaju energiju trenutka i delikatan senzibilitet koji premošćuje život ispresecan pukotinama u vremenu.


 



Datum objavljivanja: 10.07.2008.