Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Laibach

Izložba "Laibach", od 19. do 25. maja u Galeriji O3one, Andrićev venac. Otvaranje izložbe, ponedeljak, 19. maja u 19 časova.


 


Laibach su paralelno su radili na vizuelnoj umetnosti i muzici, od 1980 i imali svoj prvi koncert, dve godine kasnije, u Ljubljani, a zatim Zagrebu i Beogradu. Nastupi u javnosti i medijima su obeleženi provokacijama i skandalima. Ubrzo šire svoje delovanje i van granica tadašnje Jugoslavije. 1984 počinju da deluju u okviru umetničko-estetskog pokreta, neformalne organizacije Neue slowenische kunst (NSK), zajedno sa slikarskom grupom Irwin, Scipion teatar Našice i kasnije pridruženim Noordnung, Studia novog kolektivizma i ostalih koji su priključivani, u zavisnosti od potreba NSK.



Uzlazni tok muzičke karijere karakterišu: Prva evropska turneja – “Occupied Europe tour” (1983-84), prvi album (1985), proboj na englesko tržište – albumi “Nova akropola” (1986), “Opus dei”(1987), “Let it be”(1988), “Sympathy for the devil”(1989).Kreću na veliku evropsku, zatim i na svetsku turneju. 1990-2000 izdaju veliki broj albuma i nastupaju u najpoznatijim koncetnim, pozorišnim i umetničkim prostorima u svetu.



Od 1991 proglašavaju imaginarnu državu NSK, izdaju pasoše, otvaraju “ambasade”, “konzulate”…, ukratko, kreiraju projekat sa total dizajnom.

Oprobali su se u gotovo svim medijima: muzici, videu, filmu, performansu, pop-kulturi, politici i umetnosti.



Grafika je zastupljena od samih početka delovanja grupe Laibach, pre svega retro grafika i postera, kao osnovnih izražajnh elemenata. Na likovnom planu se kombinuju totalitarni simboli uzeti u specifičnom kontekstu poznatih slika iz sveta umetnosti. Na ruševinama ideologija se stvara posebno semantičko polje, koje uvek ima svežinu i aktuelnost. Tokom kasnijeg delovanja grupe, grafika je potisnuta u drugi plan. Grafizam se, uglavnom,ispoljava kroz rešenja za plakate i scenografije. Poslednja velika izložba Laibach grafika održana je 2010 u Međunarodnom centru za grafičke umetnosti u Ljubljani.



Galeija Černe, iz Ljubljane, Galerija O3ONE i Fragile nam ovom prilikom predstavljaju preko dvadeset grafika i plakata, karaterističnih za opus Laibach-a, od kojih će mnogi biti prepoznati, kod većeg dela publike, koja je imala uvid u njihovo stvaralaštvo.



Ujedno, ovo je i najava koncerta, koji će biti održan u Domu omladine, 23.maja.


 


 



Datum objavljivanja: 19.05.2014.