Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

LADA 2022- Izložba novih članova najstarije srpskog umetničkog društva

Svečano otvaranje izložbe "Lada 2022/Novi članovi", biće održano u četvrtak 17. novembra sa početkom u 19 časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a).


 


Svoje radove predstaviće devet novih članova: Blagoje Dimić, Branimir Karanović, Vesna Knežević, Radomir Knežević, Milan - Cile Marinković, Gordana Ana Mirkov, Dimitrije Pecić, Zoran Todović i Sava Halugin.


"Društvu srpskih umetnika LADA pristupilo je devet novih  članova, a izložba u Galeriji `73 njihovo je prvo predstavljanje u tom svojstvu. Reč je o istaknutim umetnicima čija su ostvarenja odavno prepoznata i priznata kao nesumnjive umetničke vrednosti. Njihovo prisustvo čini da Društvo sa obnovljenim elanom nastavi tradiciju potvrđivanja razloga zbog kojih je i osnovano daleke 1904. godine. Osnovna načela kojih bi trebalo da se pridržava svaki član LADE su da slobodno razvija sopstveni kreativni potencijal čime se proširuje i bogati humanistički sfairos, ali i  da čuva i afirmiše kulturni identitet naroda iz koga potiče.

Iskazani postulati nisu antipodi, niti su u suprotnosti.

LADA nije u koliziji sa Udruženjem likovnih umetnika Srbije,  jer nema esnafske pobude, niti sa bilo kojom umetničkom grupom sa proklamovanim poetičkim programom, već nastoji da kroz  razumevanje različitosti promoviše autentični umetnički kvalitet. Međusobno razumevanje i kolegijalna podrška  podrazumevaju se među članovima ovog Društva. Zahvaljujući ovakvom opredeljenju, LADA je danas ne samo najstarija umetnička asocijacija na Balkanu, već i elitna skupina ljudi okupljenih oko same suštine umetničkog poslanja.

Dakle,

Društvo srpskih umetnika LADA je dobrovoljno, strukovno, nestranačko i neprofitno društvo umetnika vizuelnih umetnosti koji žive i stvaraju u  Srbiji i srpskih umetnika koji žive i deluju u dijaspori, kao i umetnika drugih nacionalnosti koji doprinose razvoju i ugledu srpske umetnosti.

Novi članovi kroz svoje dosadašnje delovanje upravo to manifestuju." (Aleksandar Đurić)

Izložba će trajati do 29. novembra 2022. g.


 



Datum objavljivanja: 16.11.2022.