Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

L.A. Raven

Prezentacija i razgovor sa umetnicom Marinom Marković u okviru izložbe "L.A. Raven", održaće se u ponedeljak, 28. marta u 18 časova. Moderator razgovora: Una Popović, kustos Salona MSU


 


Marina Marković, Chewing and Sppiting, 2011. video rad.



Aktuelna izložba u Salonu MSU L.A. Raven Idealne individue otvorila je i potencirala dva pitanja. Jedno je vezano za problem ideala tela, thininspiration i surove mršavosti, kroz nametanje odgovarajućih fizičkih obrazaca ali kao i posledice emotivno-psihološke prirode (ne)konzumiranja hrane. Drugo pitanje koja je otvoreno ovom izložbom vezano je za temu blizanaštva, mogućih prednosti i mana međusobnog odnosa blizanaca, potreba i potraga za identitetom i dominantnom individualizacijom.



Domaća umetnica Marina Marković (1983) predstaviće svoje radove, fotografije, crteže, video radove koji problematizuju i ukazuju na posledice patoloških ponašanja u vezi sa konzumacijom hrane, prevashodno anoreksije i bulimije. Šetajući kroz Marinin rad unazad već 10 godina, povešće se razgovor o njenom ličnom iskustvu sa ovim problemom, o introspekciji sopstvenog tela kroz medij fotografije kao "zdravog/nezdravog" tela, o crtežima, o tzv. samo - performansu koji  je u periodu anoreksije nastao iz potrebe savladavanja ali i eksperimenta i sagledavanja datih psiho-fizičkih mogućnosti. Marina će govoriti o utiscima sa izložbe L.A. Raven Idealne individue, i o tome da li se savremeni svet sve više susreće sa ovim problemom i da li ga na pravi način definiše.



 

Marina Marković je rođena 1983. godine u Beogradu. Diplomirala slikarstvo 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Dragana Jovanovića. Izlagala na brojnim grupnim izložbama i festivalima u zemlji i u inostranstvu (Meksiku, Japanu, SAD-u, Belgiji, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji...) Samostalno izlaže prvi put u okviru Pančevačkog bijenala (Holy Liposuction, 2008), potom u galeriji Studentskog grada (Opake tulumbe i dalje žele moju smrt, 2008 ), u Domu Omladine (Neću da progutam, 2009), u UBSM-u (+-, 2009) i u UK Parobrodu (Chewing and Spitting, 2011). Večna je finalistkinja domaćih, i višestruka dobitnica inostranih nagrada. Marina Marković živi, kuva i stvara u Beogradu.





 


Datum objavljivanja: 24.03.2011.