Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kvir Salon - Zastave

Kvir Salon - Zastave, 12 - 17. septembar 2016. Otvaranje u ponedeljak 12. septembra u 20h Kc Grad, Braće Krsmanović 4.


 


Ovogodišnji Queer Salon već tradicionalno otvaramo u Velikoj galeriji KC Grada 12. septembra. Tim KC Grada, već treću godinu zaredom, kao stalni partner Nedelje ponosa realizuje prateću izložbu, pozivajući mlade kustose koji radeći sa umetnicima na zadatu temu konstruišu izložbu. Teme prošlih salona bile su Zajednička snaga kustoskinje Jelene Vojvodić ili Sterortipi kustosa iz grupe istoričara umetnosti Impost. Ove godine po prvi put pozvani su internacionalni kustosi, koji će izložbu realizovati sa stranim i domaćim umetnicima.



U pitanju je University of Craft Action Thought iz Kelna, iza kog stoje članice popularnog electro clash benda Chicks on Speed, a koji je u februaru pokrenuo ongoing projekat pod nazivom Flags/ Zastave, što će biti i naziv ovogodišnje izložbe. Bavljenje identitetom uvek je bilo otvoreno pitanje LGBT zajednice kroz njenu istoriju, a kroz realizaciju ove postavke preispitaće se odnos individualnog prema nacionalnom identitetu, kroz dizajn zastave, kojom će umetnici taj odnos izražavati. Cilj izložbe je da se sklopi celina od korpusa zastava koje će predstaviti diverzitet identiteta ljudi koji žive na određenom zadatom fizičkom prostoru ili simboličnu viziju identiteta nekog apstraktnog prostora u koji veruju. Izložba će na kraju biti jedna od mnogih koji kustosi planiraju da realizuju internacionalno, te će radovi ostvareni u njenom okviru biti izlagani dalje, u cilju sklapanja celine.



Melissa E Logan, članica benda, birala je umetnike iz inostranstva: Alexis Johnson, Louise Clement, Nelly Ellinor, Chang sun Chung, Nadine Milde. Art direktorka KC Grada, Ljudmila Stratimirović selektovala umetnike sa domaće scene među kojima će se naći Biljana Cincarević, Marija Maksimović, Marina Marković, TKV, Sanja Ćopić, Stanislav Drča, Aleksandar Maćašev, Srđan Đile Marković, Srećko Nedeljković, Mane Radmanović, Slavimir Stojanović i Grupa Škart..



Pozivamo Vas na otvaranje postavke 12. septembra od 20 časova  u okviru koga će  poseban projekat Chicks on Speed Voodo Chanel izvesti i poseban performans pripremljen za otvaranje Kvir salona.   Izložba će biti otvorena do 17. septembra, svakog dana od 14 do 20 časova.



Kvir Salon se realizuje uz podršku Ministarstva za kulturu Republike Srbije i Goethe Instituta u Beogradu.



Melisa E Logan, vođa projekta The University of Craft Action Thought jedna je od članica legendarnog electro clash muzičko-umetničkog sastava Chicks on Speed, koji je imao koncert na Exit festivalu 2006. Prošle godine izašao je njihov novi album Utopia na kome su sarađivale i sa Julane-om Assange-om.



Chicks on Speed (COS) su umetničko muzička grupa koju su 1997. u Minhenu osnovale Melissa E Logan i Alex Murray Leslie. I ako su status kultne grupe dobile zahvaljujući svojim muzičkim aktivnostima u okviru elektrokleš žanra COS su uvek bile vrlo aktivne u domenu umetničkog performansa, dizajna, mode i vizuelne umetnosti. U svojim muzičkim projektima sarađivale su sa imenima poput: Julian Assange, Yoko ono, Peter Weible i Francesca Thyssen, Anat Ben David, Angie Seah, Oliver Horton i Christopher Just. Projekti vizuelne umetnosti ni malo po uspešnosti ne zaostaju za muzičkim a neke od institucija u kojima su imale samostalne izložbe uključuju: Kunstverein Wolfsburg 2004, Kunstraum Innsbruck 2005, CAC Vilnius 2007, Kunstraum Kreuzberg 2010, Dundee Contemporary Arts 2011, ArtSpace Sydney, Institute of Modern Art, Brisbane 2013 and Design Hub RMIT University, Melbourne, 2014. Grupne izložbe na kojima su uzele učešće: "Kiss Kiss Bang Bang", Bilbao Fine Arts Museum 2007,"Switch On the Power", Vigo, Spain 2006. XMas, Sell-Out, and ChicksTV. Chicks on Speed su angažovane za Australijski Pavilljon na 55. Venecijanskom Bijenalu. Zatim i od strane Muzeja Savremene Umetnosti u Sidneju 2013. Učestovale su na izložbama Thyssen Bornemisza Art Contemporary 2012, Turner Prize Retrospective u Tate Modern 2007, zatim MoMA 2006, kao deo posebnog događaja sa Douglas Gordonom. Njihova saradnja sa Douglas Gordonom uključuje i performans u Centre Georges Pompidou 2007, Collection TBA-21 ugostili su performans u Beću 2007, kao i izložbu u Yvonne Lambert u Parizu 2007.



Njihovo interesovanje za modu otpočelo je još 1997. kada su kreirale svoje prve kostime za scenski nastup. Od tada su realizovale mnoge projekte i sarađivale sa mnogim modnim brendovima i kompanijama: Crystal Ball Japan I 2007/2008, DAA (Designers Against Aids), Hennes and Mauritz "Fashion Against Aids" 2008. 2009 su otpočele projekat Insight on Chicks on Speed kreirajući surf žensku kolekciju "Super Surfer Girl" koju pored garedorobe prati i specijalno muzičko i video izdanje. Nedavno su sarađivale sa Karl Lagerfeldom na njegovoj izložbi Modemethode sa performansom ARTSTRAVAGANZA.



Beogradska Nedelja ponosa održaće se od 11. do 17. septembra, a Kulturni centar Grad tradicionalno će ugostiti i producirati deo programa. Kao i prethodnih tako će i ove godine KC Grad biti mesto gde će se održavati značajni muzički događaji, izložbe, predavanja, debate. Od 2012. godine Kulturni centar Grad je stalni partner festivala Nedelja ponosa.





www.gradbeograd.eu


 



Datum objavljivanja: 05.09.2016.