Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kustoskinja Biljana Ćirić dobitnicanagrade Art Award of China

Kustoskinja Biljana Ćirić dobitnica je nagrade za publikacije na 14. dodeli nagrada AAC (Award of art China), za knjigu „From a History of Exhibitions towards a Future of Exhibition-M AACaking - Exhibition-Making Practices in China and Southeast Asia”.


 


Knjiga je objavljena u saradnji sa međunarodno poznatim izdavačem Sternberg Pres.



Award of Art China je najznačajnija kineska nagrada na polju savremenih umetnosti, koju je 2006. godine ustanovio Artron Art Group. Kroz godišnje istraživanje i ispitivanje kineskih savremenih umetnika i njihovog rada, ova nagrada teži predstavljanju najboljih dostignuća savremene umetnosti u kineskom kulturnom kontekstu, kao i promociji jedinstvenog žanra globalnoj publici.



Zbog specifičnih okolnosti usled pandemije virusa COVID-19, ovogodišnjе nagrade su dodeljenje onlajn. Međunarodni kustos i umetnički kritičar Hou Hanru bio je predsedavajući žirija, dok su ostali članovi komisije za dodelu nagrada bili Barbara Pollack, Dong Bingfeng, Liu Xiaodong, Philipple Pirotte, Zoe Butt i Zheng Shengtian.



Nagrađena knjiga rezultat je tekućeg rada na različitim povezanim platformama pod istim imenom, koje je inicirala i organizovala Biljana Ćirić, u sklopu institucija u Kini, Novom Zelandu i Jugoistocnoj Aziji (St Paul St Gallery AUT (2013), Rockbund Art Museum (2018) i Guangdong Times Museum (2019)). U predstavljenim tekstovima, pisci, kustosi i praktičari umetnosti u regionu prisećaju se značaja izložbi kao forme i medijuma predstavljenih na skupštinama.







Biljana Ćirić je osnivačica i organizatorka institucije What Could Should Curating Do u čijem sklopu je i aktuelni Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenutog 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić. Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platforme.


 





 


Datum objavljivanja: 14.02.2021.