Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kulturno blago Evrope

Izložbu fotografija "CULTURE MATTERS – UNESCO lokaliteti u jugoistočnoj Evropi" u galeriji Austrijskog kulturnog foruma, u četvrtak, 23. aprila, otvorili su ministar kulture Republike Srbije Nebojša Bradić i austrijski ambasador u Beogradu dr. Klemens Koja. Izložba će biti otvorena do 22. maja 2009. godine.


 


Osamnaest lokaliteta iz različitih zemalja jugoistočne Evrope čine deo kulturnog blaga koji je Svetska komisija za kulturno nasleđe proglasila spomenicima od posebnog i univerzalnog značaja. Umetnici iz regiona pozvani su da fotografišu spomenike pod zaštitom UNESCO-a sa ciljem da se dobiju portreti ovih lokaliteta iz ugla umetnika koji su tu rođeni, odrasli i još uvek tu žive. Njihove fotografije sa sobom nose i njihove lične priče u vezi sa objektom.


"Za Austriju, partnerstvo sa zemljama u susednoj jugoistocnoj Evropi je od izuzetne važnosti. Izložba fotografija iz UNESCO-ve svetske baštine lokaliteta u jugoistočnoj Evropi je pokušaj da se izgradi most sa zemljama jugoistočne Evrope, kao i među njima samima. Ovo je takođe pokušaj da se ostvari dijalog o utiscima i uvidima u kulturni kontekst ovog podneblja", izjavio je austrijski ambasador dr. Klemens Koja.


Culture matters je austrijska inicijativa za podršku evropskim integracijama svih zemalja jugoistočne Evrope kroz intenziviranje kulturne saradnje i kroz napore da se kulture ovog regiona bolje pozicioniraju na mentalnoj mapi Evrope. Culture Matters nastoji da produbi svest o bogatom doprinosu koji jugoistočna Evropa daje evropskoj kulturi u celini. Ova svest trebalo bi da podstakne integraciju čitavog regiona u EU i da promoviše intenzivniju regionalnu saradnju u ovoj oblasti.


AustriaAustrijski kulturni forum Beograd osnovan je u decembru 2001. Nalazi se u ulici Kneza Mihaila u Beogradu. Kulturni forum podržava predstavljanje austrijske kulture i umetnosti u Srbiji, pri čemu su glavni ciljevi: realizovanje savremenih i inovativnih projekata koji otvaraju mogućnost daljeg razvoja i saradnje. Kulturni forum inicira prožimanje kulture i nauke sa ciljem uspostavljanja trajnih mreža na ovom području u čijoj pozadini se nalazi građenje zajedničkog partnerstva u Evropi. Na taj način Kulturni forum pokušava da pruži podršku Srbiji u jačanju njene evropske perspektive. Poznato je da je jedan od značajnih ciljeva spoljne politike Austrije integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Aktivnosti Kulturnog foruma se u velikoj meri realizuju kroz saradnju sa Austrijskim institutom (kursevi jezika), austrijskim bibliotekama u Beogradu, Novom Sadu, austrijskim lektorima, zatim organizacije KulturKontakt, kao i sa nadležnim koordinatorom za prosvetnu saradnju Saveznog ministarstva. Mnogobrojni projekti Kulturnog foruma služe za unapređenje mlade generacije kao centralne pokretačke sile za društvenu i privrednu izgradnju i reformsku inicijativu Srbije. U tu svrhu organizuju se školska takmičenja, studentska putovanja, „Dani Austrije“ i seminari iz različitih oblasti.


 



Datum objavljivanja: 24.04.2009.