Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kulturni most

U sredu, 11. februara u 19h u Galeriji Crnjanski, Nemanjina 28, otvara se izložba slika članova likovnog kluba "Đuro Salaj", Ileš Major Juliana i Janko Laco.

 


Gradnja "KULTURNIOG  MOSTA" ili već danas "MOSTOVA  KULTURE" započeta je sa osnovnom idejom da "obostrano upoznavanje naših kultura približava ljude, pomaže razvijanju obostrane tolerancije, sprečava širenje predrasuda, obogaćuje naše znanje i formira naše običaje".

Počelo je na slikarskoj koloniji u Kanjiži, sa prekograničnom saradnjom slikara iz Mađarske i Srbije. Inicijativa Kulturnog centra i Biblioteke Vonyarcvashegya, turističkog mesta na Zapadnom Balatonu, koja je i danas centar i nosilac glavnih aktivnosti, naišla je na odličan prijem i odziv. Usledili su pozivi na nove kolonije na kojima su nastajali radovi za zajedničke, pa i samostalne  izložbe. Karakteristika samostalnih izložbi je u tomeda su skoro uvek udvojene, a vrlo često sa ponekom slikom novog "graditelja" Kulturnog mosta. Prvi saradnici bili su slikari iz Ukrajine, prošlog leta ideja je prihvaćena i u Rumuniji.

 

Zajedno izlažemo naše radove jer verujemo i nadamo se, da prekogranični mostovi približavaju pojedince, a možda i nacije, jedino nismo sigurni imamo li danas četiri Kulturna mosta ili jedan most sa četiri trake.


                                                                                    U ime "graditelja" Janko Laco


Janko Laco , dipl.maš. inž. rođen je 1948. god. u  Zrenjaninu. Od slikarskih tehnika najviše se bavi akvarelom.

Samostalne izložbe imao je u Srbiji (Valjevo, Zlatibor, Novi Sad, Zrenjanin) i inostranstvu (Holandija, Mađarska, Ukrajina, Austrija, Slovačka, Nemačka). Od mnogih kolektivnih izložbi najznačajnije su:Bijenale minijature u G. Milanovcu i Nikšiću, Sremskomitrovački salon (Pohvala-2005.god.), Oktobarski saloni u Šapcu i Kovinu, Balaton Art (III nagrada-2008.god.) Učesnik je mnogih slikarskih kolonija u Srbiji i Mađarskoj. Nosilac aktivnosti vezanih za "gradnju" Kulturnog mosta za prekograničnu saradnju.


Ileš Major Juliana rođena je u Keszthely u Mađarskoj 1958. godine. Diplomirala je na muzičkoj akademiji, po profesiji slikar i novinar. Radi kao direktor biblioteke u Vonyarcvashegy na Balatonu. Imala je više samostalnih izložbi u Mađarskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Slovačkoj, Ukrajini. Učestvovala je na većem broju likovnih kolonija: Belo Blato, Apatin, Kanjiža, Zobnatica, Moravica , Karpatia... Osnivač je "Mostova kulture".


 


Datum objavljivanja: 09.02.2009.