Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kulturni centar Beograda

U 2008. Kulturni centar Beograda inicirao je, organizovao i realizovao oko 300 muzičkih, likovnih, književno-tribinskih i filmskih programa, kojima je prisustvovalo preko 200 hiljada ljubitelja kulture u zemlji i inostranstvu.

 


"Centar je organizovao 49. oktobarski salon, kao i promociju ove manifestacije u Nemačkoj i Francuskoj, zatim Festival orgulja, muzičku poslasticu Decembar svira džez, a bio je i suorganizator Gitar art festivala. U saradnji sa EUNIC-om, poklonio je Beogradu za njegove dane pozorišni spektakl Beogradskim ulicama kroz Evropu, kao i treću Medjunarodnu Nedelju arhitekture. Kao organizator ili suorganizator potpisuje revije španskog, francuskog i nordijskih filmova, festivale: kratkog metra, Slobodnu zonu, autorskog filma, te deo programa FEST-a. Međunarodna književna manifestacija Džejms Džojs/centar i obod, je bio njegov autorski projekat, kao i Svetski dan poezije i tribinski serijal o Novim kritičkim čitanjima savremene srpske književnosti. Obezbedio je predavanje filozofa i psihoanalitičara Slavoja Žižeka (Slovenija), te gostovanja Festivala jednog pisca – Stanislav Vinaver po gradovima Srbije … 


I kao nagrada za uloženi trud, stigla su nam 3 prestižna priznanja:


1.


Danici Jovović Prodanović, direktorki KCB, uručen Orden reda umetnosti i književnosti, u rangu viteza, Ministarstva kulture Republike Francuske, u maju 2008.


Na ceremoniji u ambasadi Francuske, 23. maja, direktorka Centra je odlikovana ovim prestižnim priznanjem koje se dodeljuje “osobama koje su se istakle stvaralaštvom na polju umetnosti i književnosti i time doprineli francuskoj i svetskoj umetničkoj kulturnoj baštini”, u ovom slučaju zbog veoma uspešne saradnje Kulturnog centra Beograda sa Muzejom savremene umetnosti iz Sent Etjena.


2.


Nagrada Ranko Radović za organizaciju treće Medjunarodne manifestacije Nedelja arhitekture (27. jun - 6.jul) u kategoriji televizijske emisije, izložbe i multimedijalne prezentacije


Nagrada u vidu plakete uručena je, 22. decembra, Kulturnom centru Beograda i Društvu arhitekata Beograda, jer je žiri ocenio da je Nedelja arhitekture svojim sadržajem, odabirom tema i realizacijom dokazala svoj izuzetan značaj. Dinamizam i profesionalizam ove manifestacije i njena potreba da pobudi radoznalost, kreativno i kritičko mišljenje o ili oko arhitekture "bez granica", u najboljem smislu predstavljaju i omaž delovanju prof. Ranka Radovića, kaže se, izmedju ostalog, u obrazloženju žirija.


A žiri je radio u sastavu: Lidija Merenik, istoričar umetnosti i profesor na odeljenju Istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Aleksandar Crkvenjakov, arhitekta i novinar, Bojan Tepavčević, arhitekta, asistent na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, Rastko Ćirić, animator, ilustrator, multimedijalni umetnik, profesor na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti i Danijela Purešević, istoričar umetnosti, urednik u Redakciji za kulturu Televizije Beograd. Oni su ocenili da je ovaj dogadjaj uspeo da veliku energiju uloženu u organizaciju reciklira i emituje javnosti, te stoga zaslužuje svaku pohvalu, pa i Nagradu Ranko Radović, nazvanu po ličnosti koju su krasili preduzetnost i energija.


Nedelja Arhitekture 2008. realizovana je na deset različitih gradskih lokacija, u različitim medijima: 10 izložbi, 8 predavanja, 2 tribine, 3 promocije, 3 radionice, 5 šetnji, 4 prezentacije i jednim konkursom za mlade arhitekte. U obrazloženju se takodje ističe da je to bio dobro zamišljen i dobro organizovan, složen, komunikativan i interaktivno zamišljen program prezentacije arhitekture (ali i urbanizma) u proširenom kontekstu.


3.


Priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) za najbolju autorsku izložbu u 2008. izložbi Razotkrivanje/podvučeno sećanje-pogled na savremenu srpsku umetnost, kustoskinji Esteli Bjelici Mladenović (Likovna redakcija KCB) , organizacija: Kulturni centar Beograda 


Žiri u sastavu: Darka Radosavljević, istoričar umetnosti i direktor Asocijacije Remont, Svetlana Mladenov,istoričar umetnosti i kustos Muzeja savremene likovne umetnosti Vojvodine, Dragana Kovačić, kustos Narodnog muzeja u Beogradu, dodelili su godišnju nagradu DIUS-a  izložbi Razotkrivanje/podvučeno sećanje i kustoskinji Esteli Bjelici Mladenović .U organizaciji Kulturnog centra Beograda. izložba je trenutno predstavljena francuskoj publici u Muzeju moderne umetnosti u Sent Etjenu Metropola, a već od 14. februara videće je i publika u Skoplju.


Ovogodišnju nagradu DIUS-a ravnopravno dele Estela Bjelica Mladenović i Simona Čupić za izložbu Teme i ideje modernog /srpsko slikarstvo 1900-1941 (postavka otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, decembra 2007). "


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


Datum objavljivanja: 30.12.2008.