Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kultura faktor povezivanja

Ministri kulture su juče na sastanku usvojili Deklaraciju o kulturnoj saradnji Saveta ministara jugoistočne Evrope, kojom se potvrđuje jačanje interkulturnog dijaloga i kulturne saradnje u regionu.

 


Deklaracijom se potvrđuje jačanje interkulturnog dijaloga i kulturne saradnje kako bi se doprinelo miru i napretku regiona, sledeći glavne principe evropske godine interkulturnog dijaloga.



Ovim dokumentom potvrđena je spremnost za aktivnosprovođenje Akcionog plana, kao i zajedničkih regionalnih programa i aktivnosti, kao što su one koje su prihvaćene na prethodnim sastancima ministara održanim u Albaniji i Bugarskoj.



Takođe, izražena je spremnost za nastavak saradnje na polju zaštite i revitalizacije kulturne i prirodne baštine, uključujući saradnju zasnovanu na rezultatima Regionalnog programa o kulturnoj i prirodnoj baštini u jugoistočnoj Evropi od 2004. do 2008. godine.



Na sastanku u Zagrebu učestvovali su ministri kulture i visoki zvaničnici država članica Saveta – Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Albanije, Grčke, Makedonije, Rumunije i Turske, a kao posmatrači prisustvovale su delegacije Slovenije, Austrije, Italije, Evropske komisije i Saveta Evrope.


 


Datum objavljivanja: 17.03.2008.