Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kultura ćirilice

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda, u petak, 7. avgusta 2009. godine, u 19 časova otvara se kolektivna izložba pod nazivom "Kultura ćirilice". Na njoj će biti predstavljeni kaligrafski, tipografski i dizajnerski radovi (posuđe, nakit).

 


Na izložbi učestvuju naši renomirani umetnici:  (Miodrag Vartabedijan, Aleksandar Dodig, Stjepan Fileki, Darko Novaković, Ljudmila Stratimirović, Željko Komosar, Duško Trifunović, Snežana Lukić, Veselin Nišović, Olja Ivanović, Ivan Apostolski, Đorđe Živković, Slobodan Luković, Silvana Ručnov, Damir Malešev) kao i  radovi studenata beogradske Politehnike i kalendar Publikuma sa ilustracijama Pole Šer i uporedna tabela vinčanskog pisma i savremene ćirilice. Izložba prikazuje lepotu tipografske i kaligrafske ćirilice, ali i njenu tehnološku primenu u najsavremenijim medijskim i informatičkim tehnologijama.




Izložbu pod nazivom Kultura ćirilice priređuje, u saradnji sa BGB-om,  Udruženje građana, koje okuplja profesore beogradske Politehnike, Fakulteta primenjenih umetnosti, slobodne umetnike, književnike i brojne druge. Udruženje je organizovalo preko trideset izložbi Ćirilice u zemlji i dve u inostranstvu, u Monci (Italija) i Nikšiću (Crna Gora). Pored izložbi, Udruženje organizuje i radionice kaligrafije, predavanja o ćirilici, seminare za učitelje, a trenutno radi na standardizaciji rukopisne ćirilice. 




Izložbu, koja traje do 21. avgusta, otvara prof. dr Aleksandra Vraneš

          

Mirjana Savić, kustos izložbe


 


 


Datum objavljivanja: 03.08.2009.