Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kuda.org

Pre nego što je ministar kulture Vojislav Brajović potpisao Memorandum o razumevanju Evropske unije i Vlade Srbije o učešću u programu “Kultura 2007-2013”, Centar za nove medije “Kuda.org” iz Novog Sada već je važio za partnera EU u realizovanju ovog programa.

 


Branka Ćurčić objašnjava da projekat Umetnost uvek ima svoje posledice pored Centra za nove medije Kuda.org zastupaju još tri organizacije, iz Hrvatske, Mađarske i Poljske. U osnovi, cilj projekta je da se saradnjom kreira i raširi znanje o socijalno angažovanoj umetnosti i dizajnu Istočne Evrope, uključujući i širi evropski kontekst prošlosti i sadašnjosti. “Umetnost uvek ima svoje posledice” kombinuje istraživanje, izložbe, publikacije, arhiviranje i edukaciju, a posebno će se fokusirati na margine zvanične istorije umetnosti pretresajući istoriju izložbi, spise umetnika, konceptualni dizajn i tipografiju.


U projektu Nomadologije, uloga Centra za nove medije Kuda.org  iz Novog Sada nešto je skromnija, jer je reč o inicijalnoj zamisli European Institute for Progressive Cultural Policies (Evropski institut za naprednu kulturnu politiku) iz Beča, u koju je uključen veoma veliki broj koordinirajućih partnerskih organizacija iz zemalja praktično cele Evrop Kuda.org  je predložio istraživački i izložbeni rad na temu promena u umetničkom delovanju, uslovljenim napuštanjem socijalističke političke i ekonomske orijentacije.


 


 


Datum objavljivanja: 29.02.2008.