Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kuća grafike - Otisak mesta

U ponedeljak, 18. decembra u 19h otvara se izložba malog grafičkog formata Mala grafika 2017, redovna godišnja manifestacija koju Grafički kolektiv organizuje već sedmu deceniju.


 


Nakon selekcije radova sa konkursa za izložbu je odabrano 129 autora iz Srbije i regiona sa 255 radova.  Ono što čini ovu izložbu prepoznatljivom jeste prisutnost različitih generacija i autorskih poetika. Uvidom u raznovrsnost grafičkih tehnika i umetničkih ideja, možemo reći, da ova izložba na kraju godine prezentuje i pruža uvid u domete savremene grafičke scene, afirmišući novine u domenu estetskog i konceptualnog. Naslov ovogodišnje izložbe Male grafike „Kuća grafike - Otisak mesta“  upućuje na veliku promenu koja očekuje Grafički kolektiv sledeće godine, a reč je o izmeštanju sa dobro poznate lokacije. Ovo je (najverovatnije) poslednja izložba Male grafike koja će se održati na adresi Obilićev venac 27. Pisma umetnika, koji su u profesionalnom i personalnom smislu vezani za ovu svojevrsnu Kuću grafike, autentično je svedočanstvo o kreacijama i relacijama; upravo, zbog osetljive situacije u kojoj je Grafički kolektiv nalazi ovi tekstovi su dragoceni prolozi za istoriju Grafičkog kolektiva i izložbu Male grafike. Identitet Grafičkog kolektiva kontinuirano je negovan zajedno sa umetnicima, prijateljima i posetiocima koji su udruženim snagama doprineli da on danas bude prepoznatljivo kultno mesto Beograda.

„Vidljivo delovanje ovog duhovnog i fizičkog prostora - autorsko delo generacija umetnika/kritičara/novinara/prijatelja čiji je enterijer rad arhitekte Peđe Ristića - identitetski je važan za Grafički kolektiv i njegovo decenijsko delovanje. Osvrtom na njegovo značenje i značaj na kolektivnom i ličnom nivou, želimo da na izvestan način uspostavimo, obnovimo i održimo memoriju ovog jedinstvenog umetničkog toposa. Pružajući podršku novim naraštajima, uz oslonac i iskustvo brojnih profesora i vodećih grafičara umetničke scene, uz Vašu pomoć i učešće, kontinuirano afirmišemo umetničku grafiku i druge oblike vizuelne umetnosti. Ovakve programske koncepte potvrđuje i izložba Male grafike, koja negovanjem tradicije i podsticanjem novih tendencija ostavlja prostora za različite umetničke izraze.“  

(iz predgovora Ljiljane Ćinkul)


Na svečanom otvaranju dodeljuje se nagrada Mali pečat (osnovana 1991, pandan Velikom pečatu Grafičkog kolektiva).  Žiri za nagradu: Gordana Petrović, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Vladimir Veljašević, grafičar.

Postalo je tradicija da i Ministarstvo kulture Republike Srbije dodeljuje tri otkupne nagrade.


 



Datum objavljivanja: 14.12.2017.