Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Krug Miloša Vujanovića

U subotu, 18.10.2008. u 19 sati, Grupa 16_11 u svom izložbenom prostoru, Kosovska 21a , Novi Sad, URBAN DISTRICT predstavlja umetnika Miloša Vujanovića izložbom crteža i slika nazivom "Krug". Umetnik će izložiti dvadesetak kružnih slika i srteža.

 


"Simboli su nešto poput Velsovih čvorišta prostora ili Asimovljevog hiperprostora. Nezamisliva sfera koja nije ni prostor, ni vreme, ni materija ni energija, ni stvarnost, niti ništavilo, koja pruža bezgranične mogućnosti putovanja. Simboli omogućavaju skraćenje relacija i dimenzija, neku vrstu specifične kontrakcije. Takav, ključni simbol je svakako KRUG i svugde gde se on pojavljuje (u drevnim obožavanjima sunca, u snovima i mitovima, u religijama, astronomskim koncepcijama i arhitektonskim planovima gradova) krug predstavlja život kao puninu i celovitost.

Krug je u vizuelnom smislu SLIKA SVETA u čijem se centru  nalazi pojedinac, koji s druge strane, i sam jeste taj krug. Krug je adekvatna slika jer opisuje ono najdalje dokle je duh, um ili razum nosioca centra uspeo da složi sliku sveta."      Miloš Vujanović




Miloš Vujanović je rođen 1965. godine u Podgorici. Akademiju umetnosti završio 1991. god. u Novom Sadu u klasi profesora Vladimira Tomića. Magistrirao je u klasi profesora Miodraga Nagornog sa radom pod nazivom  "Simboli i neuzročne dimenzije".

Dobitnik je godišnje nagrade za slikarstvo Akademije umetnosti u Novom Sadu 1990. godine; nagrade Karlovačkog salona mladih 1995. godine i nagrade Izvršnog veća AP Vojvodine za postignute rezultate u radu sa talentovanom decom 1999. godine.

Od 1995. do 2003. godine radio sa umetničkom asocijacijom Art-Circus. Od 2000. do 2002. godine radio sa umetničkom asocijacijom Croporation. Učestvovao je na tridesetak kolektivnih izložbi i kolonija u zemlji i inostranstvu. Član ULUS i SULUV. Od 2008. godine član umetničke grupe 16 _11 URBAN DISTRICT.


 


 


Datum objavljivanja: 15.10.2008.