Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Krug – izložba slika i nakita

U utorak, 20. decembra u 19h u Galeriji Singidunum na svečanom otvaranju izložbe "Krug" svoje radove predstaviće brat i sestra Dragan Zarić Zare, slikar i istoričar umetnosti i Zorica Zarić, autorka autentično dizajniranog nakita "Aurora“ i specijalni pedagog.


 


Ideja vodilja za postavku ove izložbe je krug kao celina, simbol savršenosti i harmonije. Krug kao ispunjenje, kao točak života koji nas navodi da idemo uvek dalje u spoznaji svoje suštine i smisla života. Izložba će biti otvorena do 28. decembra 2016. godine. Ulaz na izložbu prodajnog karaktera je slobodan.



Specijalni gost otvaranja izložbe biće pisac Andrija Terzic koji će nam pričati o svom viđenju umetnosti. Njegove potpisane knjige biće deo izložbe, za sve zainteresovane.



Svako od dvoje autora na svoj način, kroz umetničko izražavanje, pokušava da razreši svoje unutrašnje konflikte i traganje za smislom postojanja i povezanost sa svim što nas okružuje.



Zorica Zarić je od malena imala kreativnu crtu, pravila je nakit od različitih materijala. Oprobala se u dizajnu tekstila, kože i keramike. Kristali kao deo prirode su uvek prisutni u njenim radovima. Imala je mnogo samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.

Na pitanje zašto su se ona i Dragan odlučili da zajedno izlažu, odgovara:

„Naša povezanost je višeslojna. Pored toga što smo brat i sestra, vezuje nas i naš umetnički rad. Kroz naše umetničko izražavanje, kroz igru sa bojama, formama i oblicima, želimo kroz jedan interaktivan odnos sa publikom da prenesemo naš doživljaj stvarnosti, ljubavi i života. Postavka izložbe je zamišljena kao ambijent naše dnevne sobe, kao projekcija topline našeg porodičnog doma. Slike su na zidu, a nakit je postavljen u prostoru na postanementima i na malim komadima nameštaja (lampa, mali sto, fotelja, knjige).“.



Dragan Zarić Zare je interesovanje za slikarstvo iskazao u najranijem detinjstvu. Posle studija istorije umetnosti živeo je i radio u Parizu, Briselu i Nju Delhiju. Intenzivno putuje i mnogo uči o kulturi istoka i zapada. Ta znanja i iskustva su mu bila česta inspiracija za slikanje. Koristi kombinovane tehnike. Imao je mnogo samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.



Izložbu „Krug“ čini oko 20 radova rađenih kombinovanom tehnikom u akvarelu, galerijskih formata, radova Dragana Zarića Zareta. Biće predstavljeno i oko 20 komada autentično dizajniranog nakita „Aurora“ radova Zorice Zarić.



U toku trajanja izložbe, nakon otvaranja, će biti organizovan mali atelje gde će Zorica Zarić izrađivati nakit i organizovati radionicu za publiku na temu: Izrada nakita i brušenje kristala.



Izvod iz kritike Ljiljane Žegarac Tenjević, profesorke književnosti:

„Ciklus slika Dragana Zarića (rađenih kombinovanom tehnikom u akvarelu) nosi sva obeležja jedne velike sinteze zbilje - slikareve osobene kosmogonije koja svoje ishodište i utemeljenje nalazi u okruženju drevnih kultura Istoka i hrišćanske civilizacije. Slike iz ovog ciklusa predstavljaju autentično autorovo viđenje stvaranja sveta, od mitske epohe prapočetka vremena do savremene istorijske stvarnosti, na podlozi arhaičnih, mitskih predstava o stvaranju sveta iz prvobitnog haosa, i njihovo “umrežavanje” u kosmičke, istorijske i psihološke tokove  one slike sveta što je oblikuje slikareva imaginacija.

Svet plemenitih kristala ugrađen u primerke autentično dizajniranog nakita Zorice Zarić estetsko je posvećenje i oduhovljenje snažnih arhetipskih slika celovitosti, potpunosti, harmonije i savršenosti. Simbolizmom svojih formi, energijom čiste ljubavi i prosvetljene spoznaje, umetnost Zorice Zarić svojevrsni je poziv čoveku haotičnog sveta svakidašnjice na iskonsku duboko smislenu i autentičnu potragu za duhovnom zavičajnošću i harmonijom.“.



Facebook event: https://www.facebook.com/events/1178882745565303/

Na otvaranju izložbe biće održana promocija vina.



O Galeriji Singidunum



Galerija SINGIDUNUM, Knez Mihailova ulica broj 40, otvorena 1980., u centru je kulturnih, turističkih i poslovnih zbivanja Beograda.



Otvaranje ove galerije pod nazivom koji Beograd vezuje za njegovu drevnu istoriju, građani su prihvatili kao oplemenjivanje jezgra grada korisnim sadržajem prožimanja i povezivanja likovnog stvaralaštva iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna, sa interesima široke i raznovrsne publike.



Galerija SINGIDUNUM zamišljena je kao galerija prodajnog tipa za dela iz oblasti primenjene i likovne umetnosti. U gornjem nivou stalno izlažu i prodaju članovi ULUPUDS-a i ULUS-a, a u donjem nivou galerije odvija se izlagačka delatnost: samostalne, grupne i tematske izložbe.







DRAGAN ZARIĆ-ZARE





Mesto rođenja: Vrbas Datum rodjenja: 03.06.1956.god.



Edukacija:



1976 - Filozofski fakultet u Beogradu – smer Istorija umetnosti

1970 -1974 Gimnazija u Tuzli – Društveni smer



Profesionalno iskustvo:

Interesovanje za slikarstvo javilo se u najranijem detinjstvu. Posle studija živeo i radio u Parizu, Briselu i Nju Delhiju. Intenzivno putuje i mnogo uči o kulturi istoka i zapada. Ta znanja i iskustva su mu bila česta inspiracija za slikanje. SLOBODNI UMETNIK – koristi kombinovane tehnike. Imao je mnogo samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i inostranstvu.



Samostalne izložbe:

Galerija hotela “BOSKO”, Brisel, 1981.

Klub Kulturni centar, Brisel, 1981.

Galerija Doma sindikata Jugoslavije, Beograd,1982.

Istorijski arhiv Beograd, 1983.

Samostalna izložba u Galeriji-kluba Američke ambasade u Beogradu, 1986.

Samostalna izložba u Kanadskoj ambasadi, 1986.

Galerija “Energoprojekta”, 1987.

Galerija “Jugoart”, Sava centar, 1987.

Galerija Đorđa Popovića, 1987.

Galerija “Zvezdane staze”, Kula Sibinjanin Janka Gardoš, Zemun, 1988.

Jugoslovenska galerija umetničkih dela, Beograd, 1992.



U periodu od 1994.god. do 2015.god. povremeno živi i radi u Nju Delhiju, gde je imao više samostalnih i grupnih izložbi.



   

ZORICA ZARIĆ





Mesto rođenja: Tuzla  Datum rođenja: 11.07.1962.



Edukacija:

1981-1985. Defektološki fakultet u Beogradu – smer prevencija, Diplomirani specijalni pedagog

1976-1980. Medicinska škola u Beogradu – Farmaceutski tehničar

2011-2013. Obuka za juvelire, Tehnoart, Beograd.



Profesionalno iskustvo:

1983-1990.Član udruženja primenjenih umetnika „Stari grad“

1985-1990. Samostalni dizajn studio „ZEM“-dizajn, izrada i prodaja nakita.

1991-2015. Dizajner „Beogradskog izloga“ Kulturni centar Beograda

1991-2012. Samostalni dizajn studio „Dizzydesign“za dizajn, izradu i prodaju nakita, koze i tekstila

2012-2016. Modni atelje „Aurora“, samostalni dizajn centar(dizajn, izrada i prodaja nakita i teksila)

2014-2016.Dizajn, izrada i prodaja nakita u Španiji.



Izložbe:

1984. Samostalna izložba nakita, Galerija Korčula

1986. Samostalna izložba nakita,Galerija „Zlatna vrata“,Pula

1989. Samostalna izložba nakita, Obalska galerija Piran

U periodu saradnje sa „Beogradskim izlogom“, više grupnih izložbi.Pocetkom svake godine radila  novu kolekciju sa temom „Suveniri Beograda“, tekstil i koža.

2011. Učestvuje na sajmu nakita u Minhenu.

2012-2014. Učestvuje na više sajmova dizajna nakita u Milanu.

2014. (17.12-6.1.) Grupna izložba unikatnih čestitki, Mala galerija ULUPUDS

2014. (24.12-6.1.) Grupna izložba „Kutija“, Galerija „Singidunum“

2015. (26.12-15.1.) Grupna izložba „Ah,ti ukrasi“, Mala galerija ULUPUDS

2015. (26.12-8.1.) Grupna izložba „Kutija 2“, Galerija „Singidunum“

2016. (3.2-17.2.) Grupna izložba „ U slavu ljubavi i Sv.Trifuna“II, Mala galerija ULUPUDS


 



Datum objavljivanja: 16.12.2016.