Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kroz Umbriju 1938 / 2018.

Subota, 25. avgust 19 časova Postavka Kroz Umbriju 1938 / 2018. Dunavski park

 


U okviru aktuelne izložbe Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog posebno će se akcenatovati putovanja Pavla Beljanskog kroz Umbriju 1938. godine, kroz postavku u Dunavskom parku. Sačuvane fotografije iz njegovog albuma biće dopunjene savremnim fotografijama ove italijanske regije i skrenuće se pažnja na šire aspekte našeg nasleđa i njegovo povezivanje sa evropskim. Edukativnim predavanjima u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Muzeju grada Novog Sada i Galeriji Matice srpske, skrenuće se pažnja publike i na dela italijanske umetnosti koja se čuvaju u novosadskim institucijama, kao i na veze nacionalne baštine sa Italijom. Projekat se realizuje u saradnji  Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Color Media Communications, Udruženja „The Best Fest“ i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, kao i pomenutih institucija kulture. Deo sredstava za realizaciju projekta obezbeđen je kroz konkurs „Publika u fokusu“ Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.





Autor: Jasmina Jakšić Subić

Izložbom Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog otvaraju se nova sagledavanja jedne od najznačajnijih zbirki moderne umetnosti kroz posebne tematske okvire. Izložbu prati i bogat program, uz smenjivanje manjih postavki koje dodatno akutelizuju temu Mediterana. Izložba koja traje do 2. septembra, realizuje se zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, kao i saradnji sa mnogobrojnim pojedincima,  institucijama i ambasadama.


* Pozivamo publiku da, na adresu Spomen-zbirke (Trg galerija 2, Novi Sad) šalje razglednice, a na svojim društvenim mrežama postavlja fotografije s Mediterana označene sa #szpbmediteran. Krajem avgusta 2018. godine uspomene koje budu podelili sa nama biće prikazane u okviru svojevrsne „izložbe publike“, pod nazivom Pozdrav s mora, kao sastavni deo postavke Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog.


 


Datum objavljivanja: 22.08.2018.