Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kroz muzeje

Izložba Boška Karanovića Kroz Muzeje - Crteži iz džepnog bloka, otvara se u ponedeljak, 29. septembra u 19h. Izložbu će otvoriti akademik Predrag Palavestra, a radovi se mogu pogledati do 11. oktobra.


 


Boško Karanović je jedan od rodonačelnika moderne grafike u Srbiji, a njegov doprinos afirmaciji i uspostavljanju medijskih standarda u ovoj oblasti već je istorizovan u velikim muzejskim projektima druge polovine 20. veka. Ustanovio je grafičke zbirke na Akademiji/Fakultetu likovnih umetnosti i u Grafičkom kolektivu, funduse kabineta savremene srpske grafike.

Tokom godina, sa svojih mnogobrojnih studijska putovanja - Italija, Grčka, Švajcarska, Francuska, Britanija, Egipat, Španija, SSSR, Turska, Holandija i Japan – donosio je stotine crteža (i skica) u džepnim blokovima i ova danas mala, privatna istorija umetnosti, gotovo u dnevničkoj formi (i nepretencioznom formatu), podseća na Karanovićevo oduševljenje i afinitet za pojedine umetničke epohe koje je otkrivao u svetskim muzejima.

 

Boško Karanović (1924), diplomirao 1948. slikarstvo na Akademiji za likovne umetnosti, gde je 1949. specijalizirao grafiku. Četiri decenije bio profesor na grafičkom odseku Akademije za likovne umetnosti u Beogradu. Jedan je od osnovača Grafičkog kolektiva (1949) u kojem  je pokrenuo (1954) Klub ljubitelja grafike – ARTA. Od 1947. izlaže grafike (i slike), samostalno i na brojnim jugoslovenskim i međunarodnim izložbama. Nagrade/izbor: Oktobarska nagrada grada Beograda, nagrada Oktobarskog salona, Veliki pečat Grafičkog Kolektiva, Zlatna igla ULUS-a, Vukova nagrada...


 



Datum objavljivanja: 25.09.2008.