Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kroz crtež

U utorak, 21. decembra u 20 časova u Magacinu u Kraljevića Marka 4, otvara se kustoska izložba Miroslava Karića, "Kroz crtež". Izložba traje do 30. decembra. Organizacija/domaćin: ProArtOrg.

 


Učestvuju: Marina Marković, Siniša Ilić i Tina Gverović, Vahida Ramujkić, Darinka Pop Mitić i Nikoleta Marković, TKV, Uroš Pavlović, Uroš Pajić, Aleksandra Nikić, Nemanja Nikolić, Milica Crnobrnja, Jovana Stojanović, Slobodan Stošić, diSTRUKTURA.


Odavno izvojevavši status autonomnog likovnog ostvarenja, crtež ostaje jedan od najprisutnijih i najdražih umetničkih izraza, prvenstveno zbog slobode koju nudi i potencijala da iznese i održi raznovrsnost savremenih umetničkih praksi.


Snaga crteža leži u neposrednosti susreta vizuelnih senzacija i unutrašnjeg impulsa, u onom dubljem, bogatijem, profiltriranom doživljaju realnosti. Crtanje predstavlja akt personalnog istraživanja, otkrivanja, artikulacije različitih impresija, osećanja, misli i njihovo prevođenje u poseban oblik komunikacije/dijaloga. Klasični crtački pristupi se proširuju, uključuju i provokativno prepliću sa drugim medijima, stvarajući nove, uzbudljive vizuelne miksture. Čista linija nastavlja da inspiriše umetnike kao najdirektnije polje za eksperimentisanje, a crtež se danas promišlja na način da njegova jedina definicija jeste konstantna promena i otvorenost za interpretacije.  Predstavljeni radovi govore o bogatsvu pristupa, metoda, ideja, nivoa u realizaciji crteža i tretmanu njegovih konstitutuvnih elemenata, oni su svedočanstva strpljenja, veštine i posebne odanosti jednom mediju. Na izložbi će biti predstavljena novija produkcija umetnika mlađe generacije koja obuhvata različita formalna i idejna rešenja, od skice, ilustracije, zidnog crteža, grafita, stripa, veza, animacije, od poetskih radova do  angažovanog crteža...


 


Datum objavljivanja: 19.12.2010.