Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kritičari su izabrali

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda u sredu, 13. januara 2010, u 19 sati otvara se izložba Kritičari su izabrali 2010 / What it feels like for a girl - Jelene Jureše, prema izboru Milanke Todić, dobitnice nagrade "Lazar Trifunović" za 2006.

 


Izložbom Kritičari su izabrali, koja se više od četiri decenije održava u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, počinje beogradska likovna sezona. Od 2001. ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade "Lazar Trifunović", prestižnog priznanja za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, koje se od 1992. dodeljuje u organizaciji Kulturnog centra Beograda. 


Ovogodišnja izložba Kritičari su izabrali prema zamisli Milanke Todić, predstaviće projekat Jelene Jureše, What it feels like for a girl koji je nastajao u periodu od 2005. do 2009. godine. Reč je o istraživačkom foto-narativnom projektu koji se bavi stereotipom ženske subjektivnosti koja je pasivna i sputana od strane raznih društvenih ograničenja. Projekat čine fotografski portreti koje prati pripovedno predstavljanje portretisanih žena. Fotografija je u ovom projektu upotrebljena kao vizuelni medij istraživanja. Inače, Jureša se u svom radu fokusira na portret koji joj služi da ispituje odnos posmatrača i posmatranog kroz ponuđenu mogućnost razumevanja portretisanog subjekta. Fotografska slika je Jurešino polazište kreativnog promišljanja portreta, bilo da je reč o mediju fotografije, videa ili o audio-vizuelnoj instalaciji.  


Jelena Jureša (1974, Novi Sad) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na izložbama u Srbiji, Francuskoj, Austriji i Hrvatskoj. Tokom umetničkih rezidencijalnih boravaka u Parizu, 2004. i 2005. godine, realizovala je radove iz serije Tourists. U poslednjim radovima u kojima se bavila pitanjem rodnog, odnosno kulturnog identiteta, narativ je u prvom planu i objedinjen je sa slikom u vidu teksta ili audio zapisa (What it feels like for a girl 2009, Mozarts 2009). 


Izložba će biti otvorena do 30. januara 2010. godine.


Radno vreme galerije: 10 -20 sati; ponedeljkom zatvoreno. 


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 08.01.2010.