Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kristina Ristić: Uvek drugi znaci

U četvrtak 1. agusta u okviru sajta Prodajne galerije „Beograd“ otvara se virtuelna izložba http://vi.galerijabeograd.org/ „Uvek drugi znaci“ autorke Kristine Ristić do 31. avgusta, 2019.

 



 


Virtuelnu izložbu  Uvek drugi znaci,  Kristine Ristić čini deset slika iz istoimenog ciklusa nastalog tokom 2018. godine. Publika će moći da vidi najnovije slike izvedene u tehnici ulja na platnu većeg formata gde Kristina Ristić stvara dela nastala na iskustvima slikarstva materije i istorijske apstrakcije. Na slikama bogatog, ujedno rafiniranog kolorita dominira gestualni crtež kojim umetnica ostvaruje znake asocijativne prirode. Njoj svojstvene dijaloške forme koje se bave intenzivnim emocijama i interakcijom dva bića i dalje su u fokusu likovnih istraživanja.  



Povodom slika iz ciklusa „Uvek drugi znaci“, Sanja Todosijević, istoričar umetnosti je navela: „Izrazita  autorska individualnost Kristine Ristić, nezavisno  od  trenutnih  motivskih ili tematskih preokupacija,  u kontinuitetu  upućuje na osvešćeno prisustvo umetnika kao pojedinca u aktuelnim društvenim okolnostima. Ta pozicija, koliko god izolovana ili nemanifestno  angažovana,  jednako ubedljivo govori o potrebi  za građenjem nekih novih individualnih utopija makar i na ostacima onih kolektivnih, odavno potrošenih u prošlom vremenu. “


Kristina Ristić je rođena 1973. godine u Beogradu. Diplomirala je (1995) i magistrirala (2000) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Radomira Reljića. Završila je specijalističke studije na Likovnoj akademiji u Atini 2008. godine u klasi profesora Hronisa Bocoglua. Član je ULUS-a od 1996. godine. Izlagala je na sedamnaest samostalnih izložbi i na preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za svoj rad od kojih se izdvajaju prva (2008) i treća (2006) nagrada za slikarstvo Niš Art Fondacije, Nagrada za slikarstvo 39. Hercegnovskog zimskog salona (2006), Nagrada za slikarstvo iz fonda Bete i Riste Vukanovića (1995) i Nagrada za mali crtež iz fonda Vere i Petra Lubarde (1991). Njeni radovi se nalaze u kolekciji Makedonskog muzeja moderne umetnosti u Solunu, Filip Moris – Niš Art Fondacije, Matice srpske i brojnim galerijskim i privatnim kolekcijama.


 



Datum objavljivanja: 31.07.2019.