Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kristina Narvida: Bdenje

U prodajnoj galeriji Beograd u četvrtak 4. maja u 19 časova otvara se izložba
"Bdenje", autorke, Kristine Narvide. Izložba traje do 22. maja, 2017. godine.


 


Kristina Narvida umetnica iz Letonije će se publici u Prodajnoj galeriji Beograd na izložbi "Bdenje" predstaviti sa slikama srednjeg formata koje su rađene u tehnici ulja na platnu.



"Kristina Narvida koristi vizuelni jezik prošlih epoha kako bi dozvolila duši da govori i kako bi vizuelizovala nešto što je teško opipljivo. Vreme je da pogledamo slike iz ciklusa "Bdenje" i da otkrijemo letonsku umetnicu".

(Iz teksta kataloga, Dženi Seul (Jenny Seul), istoričar umetnosti, start your art)


"Posmatrajući slike letonske umetnice Kristine Narvide iz ciklusa "Bdenje" otkrivamo raznolike aspekte njenog komplesnog stvaralaštva i ulazimo u dublje nivoe njihovih značenja. Sama umetnica ima ličan odnos prema pojmu „bdenja“. Proces bdenja je kod umetnice intenzivna i konstantna mentalna aktivnost, utopljena u mir i spokoj duše kojem umetnica stremi.Okosnica i pokretač stvaralačkog impulsa Kristine Narvide je, čovek koji teži samospoznaji, očuvanju sopstvene individualnosti, duhovnosti i ljudskosti. Samoća kojom je umetnica zaokupljena nije ona svojstvena današnjem vremenu, poistovećena sa usamljenošću, otuđenjem ili gubitkom identiteta. Kod Kristine Narvide samoća je stanje duše i uma kroz koje se bdenjem dostiže istinski cilj života svakog pojedinca - doseže se spokoj i postiže uravnoteženost želja, emocija i razuma. Na slikama iz ciklusa „Bdenje“ uočljivi su uticaji simbolizma, fantastične figuracije, pa čak i slikarstva prerafaelita i Gustava Klimta. To se ogleda u izboru motiva, predstavljanju senzualnih imaginarnih likova i aktova koji su postavljeni u karakteristični stav, uhvaćen u posebnom trenutku. Crtački i slikarski tretman, kao i kompozicija izgrađeni su po renesansnom principu. Paletu boja i tonalitet, umetnica upotrebljava sa izvrsnom zanatskom umešnošću dok gradi sliku. Izvor svetlosti na slici je difuzan i intenzivno učestvuje u stvaranju atmosfere, dok se kontrastima svetlosti i senke gradi gotovo barokna dinamika slike. Za razliku od slikarstva pomenutih istorijskih pravaca koji se kao aluzija javljaju na slikama, stil Kristine Narvide je i sveden, pročišćen i bez dekorativnosti, sa naglašenom misaonom crtom."

(Iz teksta kataloga, Slavica Obradinović, istoričar umetnosti)



Kristina Narvida (1977, Bauska, Letonija) akademska je slikarka koja je 2006. završila master studije na Akademiji Umetnosti Letonije, gde je diplomirala na odseku vizuelne komunikacije 2004. godine. Izlagala je na brojnim izložbama u Letoniji, Nemačkoj i Srbiji. Kristina Narvida je 2015. godine dobila pohvalu Kulturnog centra Sava Dečanac iz Leposavića. Fondacija za kulturu Republike Letonije 2006. godine dodelila joj je stipendiju, dok je pohvalu Ministarstva kulture Republike Letonije dobila 2005. godine.


 



Datum objavljivanja: 03.05.2017.