Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kristijan Taljavini: Neobična putovanja

Izložba fotografija autora Kristijana Taljavinija, iz selekcije Jelene Matić, umetničke direktorke galerije Artget u 2015. godini. Galerija Artget, Trg Republike 5/I. Od 22. oktobra do 14. novembra 2015.


 


Gotovo istovremeno kada je fotografija kao novo čudo tehničko-tehnološkog razvoja demonstrirala svoju moć i činila prve korake na dugom putu da bude priznata kao umetnost, čuveni francuski fotograf Nadar je 1859. godine u balonu fotografisao Pariz iz vazduha. Nekoliko godina kasnije nastali su neki od legendarnih romana Žila Verna Put u središteZemlje (1864), Od Zemlje do Meseca (1865), Dvadeset hiljada milja pod morem (1869). Ove i mnoge druge romane Žil Vern je objedinio pod imenom „Neobična putovanja“.

Vek i po kasnije, švajcarski fotograf Kristijan Taljavini ih je oživeo u ciklusu fotografija istoimenog naziva. Glavnu okosnicu njegovog rada – počev od serija Dame od kartona (2008) i posebno 1503 (2010) ili Karte (2012), koje su  izlagane u prestižnim evropskim galerijama, do najnovijih Neobičnih putovanja (2014–2015) – čine prošlost, istorija, književnost i umetnost. Kristijan Taljavini se ne može jednostavno smestiti u kategoriju fotograf, jer je u svim svojim ciklusima, pa tako i u Neobičnim putovanjima, on istovremeno reditelj, kostimograf i scenograf. Oživljavajući likove i neobična mesta iz Žil Vernovih romana, Kristijan Taljavini pokazuje da bez obzira na savršenstvo savremene tehnologije, njenu brzinu i pristupačnost, on pripada onim umetnicima koji se neće zadovoljiti pravljenjem jednoznačnih slika.



Na izložbi je predstavljeno 20 fotografija – portreti i scene iz Portfolio verzije, dok su ostale fotografije iz ciklusa Neobična putovanja prikazane u formi video projekcije.


 


 



Datum objavljivanja: 21.10.2015.