Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kristijan Egon Berntaler

1999. godine umetnik doživljava ozbiljnu povredu na radu (frakturu lobanje,kao i drugih delova tela). Pored fizičkog bola on je stradao i od psihoza koje su rezultirale gubitkom osećaja za boje. Od tog vremena on živi u svetu koji je iznenada postao crno-beli – okruženje, nebo, ljudi, sve.

 


Umetnik Kristijan Egon Berntaler, posle skoro četiri godine, 2003., njegova sposobnost prepoznavanja boja se polako vraća i boje ponovo osvetljavaju njegov ahromatski svet. 2005. umetnik otkriva kompjuterski softver koji mu omogućava da "uhvati" svoje stravično iskustvo života u svetlo/tamnom kontarstu kroz koji je prošao. Od tog vremena on je kreirao oko 1200 portreta. Ove slike su mu omogućile da definitivno izađe iz tog vremenskog perioda i da krene dalje u poslu jednog umetnika.

Od skora započinje kanalisanje svojih sposobnosti shodno situaciji u kojoj je bio i u kojoj se nalazi. Sarađuje sa ljudima sa različitim oštećenjima, organizuje izložbe i pruža im šansu da podele njegovo iskustvo. Puno projekata je do sada realizovao na ovaj način a radovi mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama.


 

Izložba se može pogledati do kraja jula.


 


Datum objavljivanja: 13.07.2008.