Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kralj Aleksandar I i ruska emigracija

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u toku je izložba Kralj Aleksandar I Karađorđević i ruska emigracija priređena povodom 120 godina od rođenja kralja Aleksandra I Karađorđevića (1888) i 75 godina od otvaranja Ruskog Doma u Beogradu (1933).

 


Izložba ima za cilj da predstavi sve aspekte doprinosa koji su Rusi emigranti pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra vršili na srpsku kulturu, duhovnost, nauku i prosvetu na prostoru kraljevine Jugoslavije tokom 20-tih i 30-tih godina prošlog veka. Izložbu su organizovali Biblioteka – Fond „Rusko Zarubežje (Moskva) u saradnji sa Ruskim Domom u Beogradu i Fondom Kraljevski Dvor. Prikazivanje izložbe u Novom Sadu organizovali su Ruski Dom u Beogradu i Društvo srpsko-ruskog prijateljstva iz Novog Sada.




Tim povodom u petak 27. februara 2009. godine u 19 časova u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, govoriće gospodin Dragomir Acović, predsedavajući Krunskog saveta, gospodin Vladimir Kutirin, direktor Ruskog Doma u Beogradu i gospodin Viktor Moskvin, direktor Fonda "Ruskoje Zarubežje" iz Moskve inicijator za priređivanje i prikazivanje izložbe u gradovima Srbije, Rusije.Ovu fotodokumentarnu izložbu čine eksponati iz fondova moskovskih institucija: Državnog arhiva Ruske Federacije, Biblioteke Fonda "Rusko Zarubežje", Ruskog državnog arhiva za književnost i umetnost i beogradskih: Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srbije, Narodne biblioteke Srbije i Arhiva Srbije.




U muzičkom delu programa učesvuju: Ana Marija Vejnović, violončelo, hor "Sveti Roman Slatkopojac", dirigent Evgenija Vladimirovna Kojić i solo Galina Lukić.


 


Datum objavljivanja: 26.02.2009.