Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kraj prijava za LUS

Urednistvo prvog Leksiona sa vec prijavljenih 1500 aktera kulturne scene Srbije, koji ce biti predstavljen na ovogodisnjem Sajmu knjiga u Beogradu, obavestava da je poslednji rok za prijavu 31.mart 2008. godine. Umetnici, istoricari i institucije svoje podatke mogu da posalju do tog dana I postanu deo Leksikona.

 



Leksikon umetnosti Srbije predstavlja pregled svih aktera likovne scene, umetnika, istoričara i institucija, koji će biti dostupan svim zainteresovanima u štampanom i elektronskom (online) izdanju.  LUS omogućuje svakom da se u bilo kom trenutku informiše kroz najaktuelniji prikaz vizuelne scene Srbije. Tako stvorena baza podataka omogućava predstavljanje umetnika, udruženja umetnika, galerija, stručnjaka, institucija kulture i stvaranje pregleda celokupne umetničke scene na jednom mestu. LUS predstavlja realnu priliku da se na jednom mestu sagledaju aktivnosti, stanje i kvalitet institucija kulture, umetnika i sama produkcija. Ovaj projekat omogućava stvaranje jedinstvene digitalne baze, edukaciju zaposlenih u institucijama, preko potrebnu prezentaciju institucija  stanovništvu Srbije, Evropi i svetu.


Poslednja decenija obeležena je izuzetnim povećanjem broja web stranica koje donose i prikazuju neku novu stvarnost, novu stvarnost umetničke scene. LUS je deo tih novih tendecija i obuhvata čuvanje digitalizovanih likovnih dela, tekstova o umetnosti, kao i druge dokumentacije o umetničkim aktivnostima, što je danas od velike važnosti i za njihovo proučavanje. Objavljivanjem digitalnih reprodukcija proširuje se primarna funkcija dokumenta namenjenog predstavljanju, istraživanju i obrazovanju, jer mrežom dostupne reprodukcije postaju dostupne širokoj javnosti. Zbog toga se digitalizacija bitno razlikuje od ostalih tehnika prenosa građe jer podstiče transparentnost i demokratizaciju pristupa građi. Za kulturu naše zemlje od velike je važnosti da aktuelizuje svoje sadržaje i učini ih lako dostupnim domaćim i stranim pojedincima i institucijama.


Osnovna ideja projekata je afirmacija srpske umetnosti u zemlji i inostranstvu. Pored toga, zahvaljući pregledu umetnika koji daje, LUS izlazi u susret svim stranim i domaćim donatorima zainteresovanim za ulaganje u kulturu. Oni će biti u prilici da kroz LUS prate željene umetnike i potpomognu ih u finansijskom smislu.


LUS, kao informativni servis, će postepeno osloboditi pojedince i institucije određenih napora i uštedeti im vreme, preuzimajući na sebe deo poslova evidentiranja, obrade podataka, kao i pitanja hardverske i softverske podrške čitavom poslu. U načinu pristupanja pojedinaca bazi (slanje podataka, koji se stručno obrađuju) pronađena je formula kojom se povezuju «demokratičnost» interneta s jedne, i zahtevi kvaliteta odnosno stručne obrade i valorizacije s druge strane.


Dakle, projektom LUS pospešujemo razvoj umetničkog tržišta, čije je formiranje trenutno kod nas u povoju. Takođe, činimo sadržajnijom medijsku sliku naše zemlje u svetu prezentujući uspehe naših umetnika.


Ceo projekat zasniva se na iskustvima i standardima vodećih svetskih portala iste vrste (Artnet, Artfacts, Artprice), kao i standardima evropskih umetničkih leksikona (Sikart, AKL).


Uredništvo LUS-a čine Mileta Prodanović, Gordana Dobrić, Svetlana Mladenov, Predrag Dragojević. Pokretač LUS-a je Arte Media d.o.o. iz Beograda čije sledeći projekat specijalizovani portal za vizuelne umetnosti, www.arte.rs.


 



Datum objavljivanja: 20.03.2008.