Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

KRAF kontinuiteta

Dvanaesto izdanje, najstarijeg šumadijskog filmskog festivala, KRAF-a (Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma), održaće se 28 i 29. septembra, 2018. godine u Kragujevcu pod sloganom “KRAF KONTINUITETA”.


 


Dvanaesto izdanje, najstarijeg šumadijskog filmskog festivala, KRAF-a (Kragujevačkog festivala antiratnog, angažovanog i akademskog filma), održaće se 28 i 29. septembra, 2018. godine u Kragujevcu pod sloganom “KRAF KONTINUITETA”, koji simbolično predstavlja entuzijazam osnivača i organizatora da nastave sa njegovom tradicijom, uprkos finansijskim teškoćama. Podrška lokalne samouprave, koja je pre 12 godina i pozvala NVO “MillenniuM” da pokrene ovu manifestaciju od značaja za grad, koja baštini mirovnu tradiciju “Kragujevačkog Oktobra” je izostala, ali je kontinuitet obezbeđen od strane Asocijacije NKSS (Nezavisna kulturna scena Srbije) u okviru festivala “Na sopstveni pogon” i Ministarstva kulture i informisanja RS, kao i partnera (Doma omladine Kragujevac, NFC “Filmart” i NVO FORCA iz Požege, NDNV iz Novog Sada i Zrenjaninskog socijalnog foruma).



Ovogodišnji, deveti po redu dobitnik nagrade "Tori Janković" za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji je Slađan Stojanović - Frenki iz Vranja, autor petnaestak dokumentarnih filmova nagrađivanih u zemlji i inostranstvu, osnivač Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Dokument" u Vranju i snimatelj u dopisništvu RTS-a u Vranju. Trenutno se nalazi na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina Film Festival" gde mu se u zvaničnom programu prikazuje dokumentrani film "Dejan". Nagrada će mu biti uručena u decembru na otvaranju 15. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma "Dokument 2018" u Vranju.



Festival počinje u petak, 28. septembra od 19:00 u galeriji Doma omladine u Kragujevcu, čitanjem obrazloženja predsednika žirija i selektora KRAF-a, Dejana Dabića, filmskog teoretičara iz Niša o ovogodišnjem laureatu jedinstvenog priznanja za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji.



Potom će publici premijerno biti prikazan kratki dokumentarni film “Isti” reditelja Dejana Petrovića iz Požege. „Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Film „Isti” je premijerno prikazan u novembru 2017. na najznačajnijem filmskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, a potom na brojnim festivalima širom sveta. Dobitnik ukupno osam nagrada, od čega tri Gran prija za najbolji kratkometražni dokumentarni film na: 65. Martovskom festivalu u Beogradu, na 20. Međunarodnom filmskom festivalu Ismailia u Egiptu i na 32. Filmskom festivalu Herceg Novi (Zlatna mimoza). Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, film „Isti” je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu. U autorskom delu ekipe, pored Dejana Petrovića, su i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka) i Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma „Isti”, uz producentsku kuću NFC “Filmart”, stoji i Cinnamon Films kao koproducent.



Trejler „Isti“: https://www.youtube.com/watch?v=C3PM8dyBDoI



Nakon projekcije će biti održan razgovor sa autorom, a potom i razgovor na temu lokalne podrške nezavisnim filmskim manifestacijama na kome će učestvovati Slađana Petrović Varagić (NFC „Filmart“, Požega), Miroslav Tamburić (FORCA, Požega) i Vladimir Paunović (doktorant menadžmenta kulture i medija FDU, Beograd). Publici će biti predstavljeno i aktuelno izdanje „Maneka“, biltena Asocijacije NKSS.



Na kraju prve večeri festivala, prikazaće se i izbor filmova sa ovogodišnjeg studentskog filmskog kampa „Interakcija“:



-    Film „Ringišpil“ Luke Popadića (Srbija – Švajcarska, 2015, 15’) koji prati srpsko pevačko društvo „Raspevane Požežanke“ – entuzijastične bake pune života koje sa nama dele svoju svakodnevicu. Nagrade (International Boat of Culture – Najbolji kratki film, Lođ, Poljska, 2016; Kustendorf - filmski i muzički festival – nagrada „Vilko Filač” za najbolju kameru, Srbija, 2015; Srem Film Fest – treće mesto - bronza, 2015; 13. Filmski Front – najbolja režija, Novi Sad, Srbija, 2015; Nagradu žirija dokumentarne selekcije, Herceg Novi – Montenegro film festival)

            Trejeler: https://vimeo.com/154772722



-    Film „Dolina Vladara“ koji potpisuje reditelj Efim Graboy ( Srbija – Izrael, 2018, 26’) i koji predstavlja poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom staračkom domu na vrhu planine iznad Užica, koji predstavlja mesto najbliže raju. Trejler: https://vimeo.com/260645647



-    Film „Ukras sveta“ Stefana Krasića (Srbija, 2015, 14') koji pripoveda priču o običnim ljudima, porodici Pečenković iz Preljine i njihovih dva para blizanaca koji su im životna pokretačka snaga. Nagrade (Zlatna plaketa Beograda za najbolji kratki dokumentarni film, 63. Beogradski festival, 2016., Zlatna kamera - prva nagrada u kategoriji omladinskog filma Viva film festival, Sarajevo, BIH, 2016, Gran-pri za najbolju režiju, NAOS – Međunarodni studentski filmski festival, Beograd, 2017.)

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=KBYw-yNLIGo



Drugo i poslednje ovogodišnje festivalsko veče, u subotu, 29.09. od 19:00 u Domu omladine otvoriće premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Enkel (Unuk)“ Aleksandra Reljića iz Novog Sada. Ova potresna antiratna priča govori o preživeloj logorašici Evi Mozes Kor, koja simbolično usvaja Rajnera Hesa, unuka komandanta zloglasnog nacističkog logora Aušvic. Pored autora Reljića, na filmu, u produkciji Radio-televizije Vojvodine su radili producenti Srđan Mihajlović i Miodrag Koprivica, izvršna producentkinja Vanja Kranjac, umetnička direktorka Milica Stojanov, kamermani Viktor Prell i Goran Velemir, montažer Uroš Jandrić i kompozitori muzike Milan Kerezović i Mihajlo Obrenov. Film u Kragujevac upravo stiže kao ovonedeljni dobitnik priznanja “AJB Program Award” iz Sarajeva sa prvog festivala dokumentarnog filma “Al Jazeera Balkans”, bio je nominovan za nagradu “Prix Europa Berlin” i premijerno prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu u Beogradu.

Trejler Enkel: https://www.youtube.com/watch?v=onVRhRv4mx0&feature=share

KRAF se završava projekcijom aktuelnog dokumentarca o Žarku Zrenjaninu, autora Baneta Markuša i Roberta Faija u produkciji Zrenjaninskog socijalnog foruma.



Ulaz na sve projekcije je slobodan: „Smrt fašizmu – Sloboda(n ulaz) narodu!“


 



Datum objavljivanja: 26.09.2018.