Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kostim XVI veka

U utorak, 28. aprila u 19 časova u Maloj galeriji ULUPUDS-a, otvara se izložba "Traganje" , Kostim XVI veka - konstrukcija i rekonstrukcija. Ova izložba studenata III i V godine odseka kostim Fakulteta primenjenih umetnosti, može se pogledati do 12. maja.

 


Ovladati formom, proporcijom i strukturom kostima jedne epohe ili jednog naroda, znači otkriti njegova značenja, kulturne i društvene promene, težnje i poglede na život.

Odstupanje od anatomskog tela čoveka, predimenzioniranje odevnih formi u krute, geometrizovane oblike izraz su manirističke epohe u umetnosti i njegovog snažnog uticaja na špansku modu druge polovine XVI veka. Složenost i raznovrsnost kostimskih celina  i detalja ove epohe večita su inspiracija u projektovanju kako novih odevnih formi tako i savremenih scenskih izraza.

Izlozba studenata III i V godine Odseka kostim na predmetu Kostimografija upravo ima za cilj da prikaze široj javnosti jedan od segmenata rada koje studenti Kostima prolaze u svom školovanju. Tako je TRAGANJE  za prošlim vremenima ujedno i  upoznavanje sa oblicima, proporcijom, tehnikama izrade i obrade kostima XVI veka, gde su studenti u grupnom radu, kroz postupak rekonstrukcije izabranih odevnih oblika imali priliku da savladaju proces izrade kostima od proračuna i utroska materijala, preko kostrukcije kroja do krajnje realizacije, završne obrade i ukrašavanja. Izložbu pored kostima prate, crteži kao i fotografije studenata  Ateljea za Fotografiju FPU.


 


Datum objavljivanja: 23.04.2009.